Hlavní obsah

Australské povodně jako z hororového filmu. Stoletá voda s sebou přinesla hady a krokodýly

Oblast města Townsville na severovýchodě Austrálie trápí stoletá povodeň.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

Ničivé povodně, které zasáhly oblast města Townsville ve státě Queensland na severovýchodě země, donutily tisíce Australanů k opuštění domovů. Stoletá voda si pro místní obyvatele připravila další překážku – do zatopených ulic vyplavila hady a krokodýly.

Článek

Kvůli největší povodni za posledních sto let, kterou způsobily monzunové deště, již tisíce Australanů opustilo své domovy. Lidé jsou bez elektřiny a kvůli stoupající hladině vody jsou nuceni přesouvat se na střechy svých domů. Několik místních sdělilo stanici CNN, že v ulicích zahlédli vyplavené krokodýly.

Situaci místním ztížilo též rozhodnutí úřadů otevřít hráz tamní přehrady na řece Ross. Ta totiž zadržovala více než dvojnásobek vody než obvykle – zhruba objem vody, která se nachází v přístavu v Sydney. Vypuštěná voda, jež z přehrady proudila rychlostí zhruba 1 900 krychlových metrů za sekundu, donutila k evakuaci dalších nejméně 1 100 lidí.

Situace v Austrálii se pravděpodobně v následujících dnech nezmění, tamní úřady varují obyvatele před silnými větry a dalším přívalem deště. „V oblasti stále silně prší a zdá se, že monzun se nikam neposouvá. Vydatně pršet má i v následujících dnech a hrozí nebezpečí silných a ničivých větrů. Znovu tedy opakuji – pokud nepotřebujete nikam jet, prosím, nedělejte to,“ apelovala na místní obyvatele premiérka státu Queensland Annastacia Palaszczuková.

Přetrvávající nepřízeň počasí by podle CNN mohla v následujících dnech ohrozit dalších deset až dvacet tisíc domácností. Policie již o víkendu obcházela místní a nabádala je, aby včas opustili své domovy.

V oblasti města Townsville napršelo za posledních sedm dní rekordní množství deště – hladiny se zvedly o 1,16 metru. Meteorologové očekávají, že během pondělí zde naprší dalších sto milimetrů srážek.

Reklama

Doporučované