Hlavní obsah

Australské úřady zabíjí žraloky kvůli napadení dvou žen

Australské úřady už zabily šest žraloků.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Youtube.com

 

Reklama

Australské úřady od pátku utratily už šest žraloků včetně žraloka tygřího, který měřil téměř čtyři metry. Není jisté, zda některý z nich napadl člověka.

Článek

Minulý týden došlo k napadení ženy a dívky na severu australského Queenslandu v přístavu Cid. Útoky proběhly odděleně, obě ženy jsou i přes vážná zranění naživu. Australské úřady v reakci na napadení nechaly utratit už šest žraloků, poté, co záměrně odstranily záchytné sítě s bójkami.

Podle CNN úřady tvrdí, že byli žraloci zabiti v souladu s Queenslandským ryboloveckým protokolem, což znamená, že byli humánně utraceni, změřeni a odvlečeni na moře k rozkladu. Pobočka Queenslandského ministerstva zemědělství a rybolovu uvedla, že jedním ze zabitých žraloků byl tygří žralok, který měřil 3,7 metru.

Za lovení žraloků zkritizovala Queenslandské úřady i australská pobočka organizace Humánní společnost, která na svůj Twitter napsala, že „chápe, že je nutné, aby byly učiněny kroky ke zvýšení bezpečnosti, nicméně vybíjení žraloků není řešením. Zastrašování žraloků jednotlivci, letecký dohled, zlepšení výstražného systému a vzdělání by byly mnohem efektivnějšími prostředky, jak dosáhnout snížení setkání člověka se žraloky“.

Kritiku si neodpustil ani manžel napadené šestačtyřicetileté Australanky, Craig Barwick, který webu The Australian řekl, že si gesta, která australská vláda učinila, váží, nicméně „musíme pochopit, že ačkoli se tu odehrály dva útoky žralokem, jsou žraločí útoky stále vzácné, žraloci navíc hrají důležitou roli v udržení vyváženého ekosystému na Velkém bariérovém útesu“.

Australské úřady uvedly, že turistům i místním doporučily, aby se vyhnuli plavání v oblasti přístavu, stejně jako aby nevyhazovali zbytky jídla z lodí. Podle CNN se v Austrálii v roce 2018 odehrálo už 35 útoků žralokem, včetně dvou, které skončily smrtí.

Reklama

Související témata:

Doporučované