Hlavní obsah

Australský arcibiskup dostal za krytí zneužívání rok vězení

Philipa Wilsona odsoudili k ročnímu vězení.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Australského arcibiskupa Philipa Wilsona odsoudili k ročnímu vězení za krytí sexuálního zneužívání dětí jiným knězem. Jde o dosud nejvýše postaveného katolického hodnostáře na světě soudně trestaného v souvislosti s tímto problémem.

Článek

Soudce v australském městě Newcastle stanovil pro Wilsona roční trest s tím, že bude moci po půl roce požádat o podmínečné prominutí zbytku trestu.

O termínu začátku výkonu trestu by se mělo rozhodnout 14. srpna. Soudce do té doby zváží, zda si bude moct duchovní odpykat trest v domácím vězení.

Sedmašedesátiletý arcibiskup z Adelaide byl v květnu uznán vinným z krytí vážného kriminálního činu jiného klerika. Kněz James Fletcher sexuálně zneužíval děti v 70. letech. V roce 2004 byl usvědčen a odsouzen k osmiletému vězení za zneužití devíti dětí.

Fletcher ve výkonu trestu v roce 2006 zemřel. Wilson u soudu prohlásil, že o činech kněze nevěděl. Soud však uvěřil svědkovi, který tvrdil opak.

Arcibiskup nedlouho po vynesení rozsudku rezignoval na svou funkci.

Římskokatolickou církví v posledních letech hýbou skandály spojené s pedofilií ve více zemích. Papež František opakovaně vyzval k přísnému potrestání těch, kteří se dopustí sexuálního zneužívání nezletilců. Vydal také dekret umožňující odvolávání biskupů, kteří nebudou rázně řešit případy sexuálního zneužívání nezletilých katolickými kněžími.

Reklama

Doporučované