Hlavní obsah

Australský arcibiskup po tlaku odstoupil z funkce. Chtěl chránit pověst církve a zamlčel zneužívání

Australský arcibiskup kvůli rozsudku odstoupil z funkce.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Arcibiskupovi Wilsonovi hrozí až dva roky vězení. Z funkce podle svých slov odstoupil ve světle rozhodnutí soudu, úmysl odvolat se zatím neoznámil. Oběti zneužívání rozsudek soudu považují za přelomový.

Článek

Australský arcibiskup Philip Wilson, jehož soud uznal vinným ze zatajení sexuálního zneužívání dětí jedním knězem, oznámil svou rezignaci. Wilson to podle agentury Reuters sdělil v prohlášení zaslaném médiím.

Arcibiskup z Adelaide je nejvýše postaveným duchovním římskokatolické církve stíhaným za nečinnost v případě sexuálního zneužívání. Kvůli obdobnému skandálu biskupství v chilském městě Rancagua suspendovalo ve středu 14 kněžích.

Wilson v e-mailu uvedl, že verdikt soudu stále zkoumá. „Mezitím je ve světle rozhodnutí (soudu) vhodné, abych se vzdal svých povinností arcibiskupa,“ uvedl.

Sedmašedesátiletý arcibiskup byl uznán vinným, že kryl vážný kriminální čin jiného člena církve. Byl jím kněz James Fletcher, který děti zneužíval v 70. letech. Roku 2004 byl usvědčen a odsouzen k osmiletému trestu vězení za zneužití devíti dětí. Zemřel ve vězení v roce 2006. Wilson u soudu prohlásil, že o činech dotyčného kněze nevěděl, soud ale uvěřil svědkovi, který tvrdil opak. O výši trestu má soud rozhodnout v červnu, Wilsonovi hrozí dva roky vězení.

Římskokatolickou církví otřásají v posledních letech skandály spojené s pedofilií ve více zemích. Papež František v minulosti opakovaně vyzýval k přísnému potrestání těch, kteří se dopustí sexuálního zneužívání nezletilců. Vydal také dekret umožňující odvolávání biskupů, kteří nebudou rázně řešit případy sexuálního zneužívání nezletilých katolickými kněžími.

Nejnovější je případ 34 chilských biskupů, kteří nabídli minulý týden rezignaci kvůli zneužívání mladistvých za nečinnosti chilské katolické hierarchie. Papež biskupy obvinil, že ničili důkazy o sexuálním zneužívání a tlačili na právníky, aby obvinění bagatelizovali. Tím podle něj vážně pochybili, protože nechránili děti před pedofilními kněžími.

Biskupství ve městě Rancagua v centrální části země ve středu oznámilo, že pozastavuje činnost 14 kněžím zapleteným podle něj do jiného skandálu ohledně sexuálního zneužívání. Podle svědkyně, která minulý týden vystoupila v chilské televizi, byli tito kněží součástí skupiny, která si říkala „rodina“ a věnovala se nevhodným sexuálním praktikám a patrně také zneužívala mladistvé.

Reklama

Doporučované