Hlavní obsah

Australský politik čelí kritice kvůli „konečnému řešení“ v senátním projevu

Anning ve svém prvním projevu v senátu mluvil o imigraci muslimů do Austrálie. Video: AP

 

Reklama

Negativní reakci australského premiéra i lídra opozice vyvolal projev senátora Frasera Anninga, v němž použil frázi spojenou s plánem nacistů na vyhlazení Židů za druhé světové války.

Článek

Australský senátor Fraser Anning použil v úterý při svém vůbec prvním projevu v senátu spojení „konečné řešení“. Vysloužil si za to kritiku dalších politiků, mimo jiné premiéra Malcolma Turnbulla a lídra opozice Billa Shortena.

Anningův projev se týkal muslimské imigrace do Austrálie, ta podle něj souvisí s kriminalitou, závislostí na sociálním státu a terorismem. „Konečné řešení problému s imigrací je samozřejmě populární téma,“ uvedl senátor ve svém projevu.

Ostatní australští politici na vyjádření reagovali podrážděně. „Zmínka o konečném řešení byla děsivá a odsuzujeme ji,” uvedl premiér Turnbull s tím, že šlo o útok na památku Židů zavražděných za druhé světové války. „Lidé, kteří se snaží poučovat ostatní o australských hodnotách, by měli vědět, že rasismus není australská hodnota. Použité spojení je vytržené z nejtemnějších stránek lidské historie,“ upozornil lídr opozice Shorten.

Konečné řešení je slovní spojení označující plán nacistů na systematické vyhlazení židovského obyvatelstva v Evropě během druhé světové války.

Reklama

Související témata:

Doporučované