Hlavní obsah

Australský Queensland bojuje se stoletou povodní, Tasmánii trápí požáry

Záběry z townsvillských povodní a tasmánských požárů.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Oblast okolo přímořského města Townsville ve východoaustralském státu Queensland sužují povodně způsobené monzunovými dešti.

Článek

Stovky tamních obyvatel byly evakuovány, australský Národní meteorologický úřad však varoval před zhoršením situace, které má nastat. Denně totiž na místě spadne tolik srážek, kolik vykazuje měsíční průměr.

Padl i rekord za týdenní množství spadlých srážek. Uplynulý týden napadlo 1012 milimetrů, byl tak překonán místní rekord z roku 1998.

Ulice Townsvillu jsou zaplavené vodou a úřady nabádají obyvatele, aby se přestěhovali do vyšších pater svých domovů a nepoužívali silnice, což často ani není možné.

Přehrada Ross River u Townsvillu nyní zadržuje na 236,9 % své normální kapacity, tedy 552,4 milionu metrů krychlových vody.

V Tasmánii již více než týden trvající požáry spálily více než 187 000 hektarů půdy. Zničeny byly i domy, nasazeno je téměř 600 hasičů. Během neděle se má ale opět oteplit, což může způsobit zhoršené podmínky pro boj s požárem.

Leden se stal vůbec nejteplejším měsícem v Austrálii, jaký kdy byl naměřen. Denní průměr teplot převyšoval 30 stupňů Celsia.

Reklama

Doporučované