Hlavní obsah

Australský vědec a propagátor eutanazie ukončil ve 104 letech svůj život

David Goodall ukončil ve 104 letech svůj život.Video: AP

 

Reklama

Australský botanik a propagátor eutanazie David Goodall ukončil ve švýcarské Basileji ve 104 letech svůj život pomocí asistované sebevraždy. Infuzní kanylou si sám vpravil do žil látku s obchodním názvem Nembutal. Vědec několikrát veřejně prohlásil, že nechce dál žít, protože jeho stárnutí už není důstojné.

Článek

Dlouholetý zastánce eutanazie, botanik David Goodall, ve sto čtyřech letech ukončil svůj život. Dříve prohlásil, že chce svým krokem přispět ke změně zákonů v Austrálii, kde je asistovaná sebevražda nezákonná.

„Dnes ve 12:30 (10. května) profesor David Goodall ve věku 104 let pokojně zemřel na (klinice) Life Cycle v Basileji ve Švýcarsku na následky infuze Nembutalu,“ uvedl na Twitteru australský propagátor eutanazie Philip Nitschke, zakladatel organizace Exit International. Nembutal je jeden z obchodních názvů barbiturátu pentobarbital, který se ve vyšších dávkách používá k asistované sebevraždě například i v USA.

Podle švýcarského serveru 20 Minuten zemřel Goodall v rodinném kruhu. Krátce před smrtí se svými blízkými poobědval smaženou rybu s hranolky a kus tvarohového dortu.

Dopoledne strávil botanik a ekolog Goodall v zahradách basilejské univerzity. Skleníky si prohlížel v doprovodu svých vnoučat, která za ním přijela z Austrálie. Už dříve Goodall řekl, že žádný z jeho blízkých se ho nepokoušel od rozhodnutí ukončit dobrovolně svůj život odradit.

„Nechci už dál žít. Ztrácím zrak i sluch,“ řekl Goodall na středeční tiskové konferenci, na kterou si oblékl tričko s nápisem Ageing disgracefully (Stárnoucí nedůstojně). Vyjádřil také naději, že jeho krok přispěje ke změně přístupu k eutanazii, především v jeho australské vlasti.

V reakci na dotaz, zda si přeje při umírání poslouchat nějakou hudbu, zazpíval 104letý Australan ve středu bezchybnou němčinou část Ódy na radost zhudebněné Ludwigem van Beethovenem. Na otázku, co mu bude chybět, odpověděl, že výlety do australského vnitrozemí, které však kvůli svému zdravotnímu stavu již stejně nemohl v posledních letech podnikat.

Goodall ještě ve 102 letech uhájil svou pracovní pozici na univerzitě v Perthu. Následně se jeho zdraví začalo zhoršovat, i když ani ve 104 letech netrpěl žádnou nevyléčitelnou nemocí. „Lituji, že jsem se dožil tohoto věku,“ uvedl nicméně letos v dubnu.

Švýcarsko je jednou z nejliberálnějších zemí, pokud jde o možnost ukončit dobrovolně za asistence lékařů svůj život. Ve většině zemí světa je eutanazie nezákonná. Byla zakázaná i v celé Austrálii, dokud ji loni nepovolil jeden ze šesti australských států, a to Viktorie. Příslušný zákon však začne platit až od června příštího roku a vztahovat se bude jen na nevyléčitelně nemocné pacienty, kterým zbývá méně než šest měsíců života.

V Evropě umožňují asistovanou sebevraždu v různé formě kromě Švýcarska také Německo či Švédsko. Eutanazie, kdy na rozdíl od asistované sebevraždy smí lékař pacienta na jeho žádost přímo usmrtit, je povolená v Nizozemsku, Belgii a Lucembursku. V České republice se eutanazie trestá jako vražda, asistovaná sebevražda je trestná pro asistujícího jako účast na sebevraždě.

Reklama

Související témata:

Doporučované