Hlavní obsah

Australským farmářům pomáhají drony s hlídáním jehňat

Létající drony, kterým se přezdívá jehněčí ambulance, dokáží snímat teplotu objektů, a tak snáze zjistí, pokud se jehněčí teplota změní.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Drony by měly pomoci zmenšit vysokou úmrtnost jehňat, zároveň jsou skvělým pomocníkem pro farmáře.

Článek

Australští farmáři používají ve své práci nečekanou technologii, v hlídání jehňat jim pomáhají drony s infračervenými kamerami. Létající drony, kterým se přezdívá jehněčí ambulance, dokáží snímat teplotu objektů, a tak snáze zjistí, pokud se jehněčí teplota změní.

Inovační technologii vyvinuli v Tasmánském zemědělském institutu. Tam také podle agentury AP pracují na vývoji mobilní aplikace, která by byla napojená na teplotní údaje, a v případě vyšinutí z normy by na to farmáře upozornila.

Tasmánská farmářka Rae Youngová si nové technologie nemůže vynachválit. „Vždy jsme se snažili podpořit nové technologie,“ říká Youngová a doufá, že jim v budoucnu ulehčí práci.

Vylepšené drony by farmářům mohly přinést i více financí. Technologie by mohla pomoci i s vysokou úmrtností jehňat. Osmdesát procent z nich zemře během prvních čtyřiceti osmi hodin života.

Agentura AP udává, že vývojáři dronů nyní přemýšlí o jejich rozšíření na volný trh.

Reklama

Související témata:

Doporučované