Hlavní obsah

Auta, která neexistují nebo jsou extrémně drahá. Podívejte se na autosalon v Ženevě

Autosalon Ženeva, první den.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Automobilky představí v Ženevě skoro 150 nových modelů. Revoluce se ale zatím nekoná. Výstavě stále vládnou klasická benzinová auta.

Článek

Auto na elektriku, které navíc nepotřebuje řidiče, je snem většiny velkých výrobců vozů. Minimálně o takovém většina z nich mluví. Některé vozy jsou ale přeci jen trochu napřed.

Své elektroautonomní koncepty ukázaly na autosalonu v Ženevě třeba Volkswagen, Toyota nebo Honda. Všechny automobilky se ovšem shodují, že revoluce se zatím nekoná, nové technologie potřebují čas i infrastrukturu.

Ženevská výstava je tak plná hlavně běžných aut, která jezdí především na benzin. Seznam Zprávy jsou u toho, a jak to přímo na autosalonu vypadá, se podívejte sami ve videu nahoře.

Náš reportér se z místa přihlásí zas zítra, kdy si o budoucnosti aut bude povídat s některými z předních představitelů velkých výrobců aut.

Elektrika jako nutnost

Automobilky se do vývoje elektromobilů nepouští dobrovolně. Nutí je k tomu nařízení nejen Evropské unie. Musí snižovat emise svých flotil. Pokud by to neudělaly, v budoucnu by za ně musely platit.

Žádná z automobilek také nechce zaspat. Konkurence by je mohla, byť jen o pár měsíců, předběhnout. Boj na trhu s auty je tvrdý. Tři největší společnosti – VW, Toyota a americké GM – vyrobí ročně přes 30 milionů aut a rozdíly jsou minimální.

Reklama

Doporučované