Hlavní obsah

Autem do Řecka? Pouze s negativním testem a QR kódem

Foto: Profimedia.cz

Doposud probíhalo na řecko-bulharských hranicích náhodné testování. To se změní od 14. července.

Reklama

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Článek

Na řeckých hranicích vás čekají nová pravidla

V Řecku přibývá nových případů koronaviru, většina z nich ale připadá na zahraniční návštěvníky. Od 14. července proto budou muset všichni turisté přijíždějící do Řecka přes pozemní hranici Kulata-Promachonas s Bulharskem předkládat negativní molekulární PCR test na covid-19, který není starší 72 hodin.

Musí se také prokázat QR kódem, který obdrží na základě PLF formuláře vyplněného 24 hodin před překročením hranice.

Úřady nebudou kvůli těmto změnám do úterního dne zpracovávat PLF formuláře pro přechod Promachonas a odesílat nové QR kódy. Cestující, kteří přes něj plánují jet a QR kód nemají, by měli přejezd odložit až na 15. července. Těm, kteří ho již mají, bude vstup do země umožněn. Povinnost neplatí pro leteckou a lodní dopravu, kde Řekové provádějí testy namátkově.

Pozemní hranice s dalšími sousedními státy, tedy s Tureckem, Albánií a Severní Makedonií, zůstávají i nadále uzavřeny. O nových opatřeních informovalo české Ministerstvo zahraničí na svém webu.

Země přilákala i hollywoodské hvězdy

Do ráje antických památek už dorazil i populární americký herec Tom Hanks se svou manželkou Ritou Wilsonovou. Hollywoodský pár vlastní vilu na ostrově Antiparos. Oscarový herec v loňském roce získal čestné řecké občanství, jeho manželka má zase řecké kořeny. I proto mohli manželé do země přicestovat. Pro zbytek Američanů stále platí zákaz cest do většiny evropských zemí.

Hanks a Wilsonová přiletěli v rouškách a to i přesto, že oba už nemoc covid-19 prodělali. Herec nedávno prohlásil, že pro lidi, kteří roušky nenosí a nedodržují hygienické zásady „nemá žádný respekt“.

V Chorvatsku omezuje dopravu silný vítr

Kvůli silnému větru je na některých chorvatských silnicích povolena doprava pouze pro osobní automobily. Omezení se týká úseku mezi tunelem Sveti Rok a křižovatkou v Posedarje na nejvytíženější chorvatské dálnici A1 (Záhřeb - Split - Ploče), dále částí silnic DC8 a DC54. Zákaz dvoupodlažních autobusů, vozidel s obytnými vozy a motocyklů platí také na mostě vedoucím na ostrov Krk. Pro aktuální dopravní informace sledujte stránky Chorvatského autoklubu HAK.

Ve Slovinsku už neuvidíte sochu Melanie Trumpové

Socha Melanie Trumpové, manželky amerického prezidenta, která stála poblíž slovinského města Sevnice, musela být odstraněna poté, co ji zapálili neznámí vandalové. Hrubě opracovaná dřevěná socha amerického konceptuálního umělce Brada Downeyho vyvolala při svém odhalení v loňském roce značné kontroverze. Někteří ji označovali jako „strašáka do zelí“.

Downey požádal slovinskou policii, aby nezveřejňovala fotky poničené skulptury. Nechce, aby se stala předmětem „zlomyslných vtipů“. „Rád bych zjistil, kdo to udělal,“ řekl zpravodajskému serveru CNN. Podle Downeyho není náhodou, že k poničení došlo v den, kdy Spojené státy slaví Den nezávislosti. Místní nepodezírá, ti prý byli na sochu „hrdí“.

Trumpová se narodila v roce 1970 ve městě Novo Mesto, vyrůstala ale v Sevnici. Zhruba ve dvaceti letech Slovinsko opustila a začala se věnovat modelingu. Ospalé pětitisícové město z popularity americké první dámy těží. Přitahuje návštěvníky a prodává celou řadu dárkových předmětů věnovaných právě Melanii.

Reklama

Doporučované