Hlavní obsah

Autem roku je Peugeot 208. Šéf značky převzal cenu před prázdnou místností

Sestřih z online prezentací automobilek „na“ letošním autosalonu v Ženevě.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Dnes měly první novinářské premiéry nových vozů a konceptů nastartovat autosalon v Ženevě. Plánovaly je třeba Audi, BMW, Mercedes-Benz nebo Volkswagen – ale také Škoda Auto. Švýcarská vláda však kvůli obavám ze šíření koronaviru zakázala události s účastí nad tisíc lidí. Automobilky proto své novinky představují jinak – online cestou.

Článek

Netradičně pojatý ženevský autosalon zahájilo vyhlášení evropského Auta roku 2020. To se konalo navzdory okolnostem tradičně, tedy včera – den před plánovaným otevřením výstavního centra.

„Dobrý večer, je hezké být tady, i když je to trošku trapné, když je budova Palexpa téměř prázdná,“ uvedl před vyhlášením prestižní kategorie prezident komise Frank Janssen.

Autosalon Ženeva: Auto roku 2020.

Vítěze vybrala nepřítomná porota

Letošní titul získal Peugeot 208. Vůz vybrala ze sedmi finalistů odborná porota ze 60 motoristických novinářů, kteří už ovšem na předávání ceny přítomni nebyli. Ředitel značky si ji převzal před prázdnou místností, ze které se vyhlašování streamovalo do světa.

Stejným způsobem zprostředkují pořadatelé ze Ženevy celý autosalon, tedy alespoň plánované premiéry. Netrvají už ovšem na přítomnosti automobilek – naopak jim umožnili, aby do živého přenosu zařadily rozhovory a uvaděčky z vlastních studií a reklamních materiálů.

Autosalon Ženeva: Peugeot 208.

Druhým rokem „autosalon“ ovládla elektrifikace

BMW tímto způsobem jako první představilo svůj Concept i4. Elektromobil s dojezdem 600 km a prohnutou obrazovkou má na evropské trhy dorazit v průběhu příštího roku.

Jako druhý se digitálně prezentoval Mercedes-Benz s modernizovanou třídou E, za kterým už následovala i Škoda Auto.

Autosalon Ženeva: BMW Concept iV4.

Mladoboleslavská automobilka představila čtyři varianty nové generace modelu Octavia na elektrický pohon. Vrcholem její nabídky bude sportovní Octavia RS iV s výkonem 245 koní, která k zákazníkům dorazí v druhé polovině letošního roku. Její pohon využije kombinace benzinového motoru a elektromotoru.

K „online slovu“ se dostaly třeba i Volkswagen, Hyundai, Audi nebo Toyota. A uchýlily se k němu i luxusnější značky jako McLaren, Bentley, Porsche či zítra Aston Martin.

Reklama

Doporučované