Hlavní obsah

Autem z Brna na vídeňské trhy? Ve dvou je lepší jet vlakem nebo autobusem

Z jižní Moravy tam cesta trvá necelé dvě hodiny, lístek na vlak se dá v mnohých případech pořídit i za dvě stovky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zájem Čechů o vánoční trhy ve Vídni roste. Některé spoje z Brna jsou vyprodané týdny předem. Časově je cesta vlakem a autem srovnatelná, autobusy ztrácí. V nabídce jsou i zájezdy, Češi jezdí i na trhy do Francie nebo Maďarska.

Článek

Tradiční vánoční punč a vyzdobené památky jsou jen některými z důvodů, proč se Češi vydávají na adventní trhy do vánoční Vídně. Z jižní Moravy tam cesta trvá necelé dvě hodiny, lístek na vlak pořídí v mnohých případech i za dvě stovky. „Od zavedení railjetů zájem o Rakousko vzrostl, zejména v období vídeňských vánočních trhů,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Potvrdila to i mluvčí RegioJetu Alžběta Nečasová. „Některé spoje do Vídně jsou již teď plné, na včasnou rezervaci cestující upozorňujeme,“ řekla. Do rakouské metropole přitom vypravuje až 12 spojů denně, čtyři z toho jsou vlakové. Autobusy FlixBusu přijíždějí do Vídně takřka každou hodinu, sedm spojů jede přes Brno.

České dráhy počítají mimo sedmi vlaků railjet také s cestujícími, kteří nejedou po hlavním koridoru. Pětkrát denně nabízí přímé propojení rakouské metropole s Ostravou a Polskem, z Břeclavi lidé mohou jet i regionálními vlaky. Zároveň jsou ale dráhy většinou nejdražší. „Od Břeclavi se jedná o vlak ÖBB, ceny tedy stanovuje rakouský partner,“ vysvětlil Šťáhlavský. Většina stojí přes tři sta korun, levnější jsou k mání jen v odpoledních vlacích. Studentům postačí dvoustovka, někdy se svezou i za 116 korun.

Ceny jízdenek u všech dopravců závisí na obsazenosti spoje. Nejmenší rozdíl v cenách je u žlutých vlaků a autobusů RegioJet. Nejlevnější jízdenka pro většinu spojů stojí 175 korun, studenti a důchodci zaplatí nejméně 117 korun. Nejlépe z Brna vychází FlixBus, jehož ceny začínají na 125 korunách, později stoupají až na dvojnásobek. Zároveň ale staví nejdál od centra – z Erdbergu trvá pěšky cesta skoro hodinu.

Cesta autobusem z Brna do Vídně trvá asi dvě hodiny, vlakem v případě ČD hodinu a 26 minut. Žluté vlaky trasu urazí za něco přes hodinu a půl, srovnatelně vyjde jízda autem. K té je ale třeba připočíst cestu metrem do centra, nejlepší je totiž za necelou stokorunu nechat auto v okrajových parkovištích Park & Ride. Jedna cesta podzemní dráhou stojí 65 korun a zdrží asi patnáct minut.

Při započtení zhruba pětistovky za benzín a 240 korun za rakouskou dálniční známku stojí výlet z Brna do Vídně autem necelou tisícovku. Samostatně nebo ve dvojici se tak většinou vyplatí jet vlakem či autobusem. Na rodinný výlet je zase lepší vyrazit vlastním autem.

Někteří lidé přitom dávají přednost výjezdu s cestovní kanceláří. „Většina termínů do Vídně je brzo obsazená, cena zájezdu z Brna je mezi 300 a 400 korunami,“ řekla Karolína Hutáková z CK Victoria. V ceně jsou zahrnuty doprava po městě, mapa trhů a průvodce, na kterého se mohou turisté obrátit. „Klienti také nemusí řešit parkování ani MHD,“ zakončila Hutáková.

Kromě Vídně mají čeští výletníci zájem i o další destinace. FlixBus registruje velkou poptávku po Drážďanech. „Z Prahy jsou spoje vyprodané několik dní předem, jinak je průměrná obsazenost 60 procent,“ uvedla mluvčí Martina Čmielová. Podle CK Victoria roste poptávka hlavně po maďarské Budapešti. Češi ale nezanevřeli ani na tuzemské trhy. „Jezdí do historických měst jako jsou Praha, Olomouc a Český Krumlov,“ uzavřela Nečasová.

Jaké jsou ceny:

Autem – Brno, hl.n. – P+R Donaustadtbrücke: 128 km, 1 h 30 min, 500 Kč

Vlakem – Brno, hl.n. – Wien, Hbf: 149 km, od 175 Kč (RJ) / 185 Kč (ČD), 1 h 35 min (RJ) / 1 h 26min (ČD)

Autobusem – Brno, hl.n. – Wien, Hbf: 135 km, od 175 Kč, 1 h 50min – 2 hod; Flixbus Wien, Erdberg: 133 km, od 125 Kč, 1 h 50min – 1 h 55 min

Reklama

Doporučované