Hlavní obsah

Autismus jako dar. Je to možnost, dívat se na svůj život jinak, říká režisér Dvořák

Rozhovor s režisérem dokumentu Autismus jako dar Josefem DvořákemVideo: Lucie Hrdličková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Studentský dokument Autismus jako dar, který Josef Dvořák natočil ještě v rámci studia na Slezské univerzitě v Opavě, zaujal díky netradičnímu pohledu na autismus v Evropě i za oceánem. Dokument sleduje česko-venezuelskou rodinu Chuecos, která svého – dnes už jedenáctiletého – autistického syna Angela vychovává metodou Son-Rise program.

Článek

Režisér Josef Dvořák se s rodinou Chuecos znal ještě před tím, než se o ní rozhodl natočit dokument. Patřil do skupiny dobrovolníků, kteří se Angelovi pomocí metody Son-Rise věnují. Zjednodušeně se jedná o terapii hrou – dospělí se s dítětem zavřou do „herny” a tam se snaží napojit na jeho svět a zároveň mu otevřít ten svůj.

Sám Dvořák se shoduje s rodiči Angela a autismus vidí jako dar. „Je to možnost, jak koukat na svůj život a na sebe nějakým jiným způsobem, skrze autistické dítě, které vám nastavuje nějaké zrcadlo, abyste se chovali nějak jinak,” popisuje svou zkušenost s Angelem.

Přiznává ale, že najít si k Angelovi cestu nebylo jednoduché, protože ze začátku jej odmítal. „On má svým způsobem dar, vycítit z lidí nějakou auru, je to jeho asi šestý smysl. Vycítí něco, co člověka trápí a vy si s tím musíte začít pracovat, ten problém v sobě zpracovat a otevírat se. Když chcete, aby se otevřel on, vy mu musíte jít také naproti.”

V rozhovoru režisér mimo jiné prozrazuje, jak těžké bylo dokument natočit, co si s Angelem navzájem předali a jak se dá metoda Son-Rise využít při výchově zdravých dětí i v běžném životě.

Reklama

Související témata:

Doporučované