Hlavní obsah

Autisté si mohou v klidu nakoupit. Supermarkety zavádějí tichý režim

Foto: Profimedia.cz

Francouzský řetězec Super U zklidní každý týden na dvě hodiny provoz, aby si v jeho supermarketech mohli bez zbytečného stresu nakoupit autisté.

Reklama

Protivně hlasitá hudba a ostré světlo spojené s velkým množstvím nakupujících v supermarketech působí mnohým lidem stres. Trpí zvláště autisté. Francouzský řetězec Super U se jim rozhodl pomoci a část týdne vyhradit pro „klidné“ nakupování.

Článek

Už měsíc mohou autističtí lidé navštěvovat 1600 supermarketů Super U bez nutného stresu a úzkosti. Francouzský řetězec totiž zavedl dvě hodiny týdně zvláštní režim bez agresivní hudby a neonů, dokonce i automatické pokladny mluví na zákazníky tichým hlasem. Jak informoval deník Le Monde, má tato iniciativa usnadnit život lidem trpícím autismem.

Ve Francii trpí autismem podle oficiálních statistik na 600 tisíc dospělých a 100 tisíc dětí. Právě od jejich rodičů vzešla iniciativa na zavedení „klidných hodin“. „Na jaře 2019 jsem kontaktoval (supermarket) Super U v Thourotte, kde jsem byl zvyklý nakupovat a který se podílel na honu na velikonoční vajíčka, jenž jsem organizoval pro děti,“ vzpomíná si David Teixeira, otec autistického chlapce a zakladatel neziskovky podporující podobně postižené rodiny. Se stejným nápadem přišla za šéfy supermarketu ve Vierzonu (département Cher) Christelle Bergerová, matka autistické dívky a šéfka dalšího rodičovského spolku.

Od loňského května tak výše zmíněné obchody vždy každé úterní odpoledne ztlumily hudbu i osvětlení. Zaměstnanci navíc rozdávají zákazníkům plánky supermarketu, aby se do něj nemuseli zbytečně vracet v době, kdy je mnohem rušnější.

Foto: Profimedia.cz

Menší hluk a tlumenější světlo oceňují během nákupů kromě autistů i starší lidé.

Klidné hodiny chtějí poslanci uzákonit

Experiment slavil úspěch a vedení řetězce se rozhodlo zavést „klidné hodiny“ do supermarketů po celé zemi. Kromě samotné klientely si zvláštní režim pochvalují i zaměstnanci, prozradil mluvčí řetězce.

Podobné opatření je ve Francii novinkou, funguje už ale v některých supermarketech ve Velké Británii, Austrálii a na Novém Zélandu. Poslankyně centristické strany MoDem Nadia Essayanová se příkladem z Vierzonu inspirovala a navrhla v září 2019 zákon, podle něhož bude pro supermarkety povinná minimálně jedna hodina týdně v tichém režimu. Francouzský parlament bude o zákonu jednat v letošním roce. Očekává se, že by měl projít.

Reklama

Doporučované