Hlavní obsah

Auto nepotřebuje pumpu ani nabíječku. Stačí mu, aby svítilo

Podívejte se na elektromobil, který nepotřebuje nikdy dobíjet.Video: Jan Marek

 

Reklama

Elektromobil na solární pohon, který nikdy nepotřebuje dobíjet. Realita? Zakladatel kalifornského startupu Aptera říká, že ano. A své o tom vypovídá i zájem řidičů. Vyprodal se za jediný den.

Článek

Solární vůz Paradigm od Aptery je elektromobil, co za slunečného dne bez dobíjení ujede až 45 mil, tedy 72 kilometrů jízdy. A to díky 180 malým solárním panelům, nízké hmotnosti, ale i své aerodynamice, píše britský list The Independent.

Lehčí a aerodynamičtější než konkurence

Karbon, kevlar a konopný len v konstrukci snížily celkovou váhu na působivých 816 až 998 kilogramů. A koeficient odporu vzduchu má 0,13. To je asi poloviční hodnota oproti třetímu modelu Tesly s 0,23 nebo Volkswagenu ID.4 s 0,28.

Na hory rodinu neuveze

Paradigm ale není zrovna vůz na rodinné zájezdy. Tříkolka je pro dvě osoby a americké úřady ji považují za motorku. Základní verze s baterií o dojezdu přes 400 kilometrů stojí 25 900 dolarů, což je v přepočtu zhruba 562 tisíc korun. Vrcholná verze za 46 900 dolarů, tedy jeden milion korun, už však nabídne bezkonkurenční dojezd 1 600 kilometrů.

Maximální rychlost elektromobilu přitom činí 177 kilometrů za hodinu a další údaje má verze ještě odhalit. Všech 330 vozů Paradigm z předprodeje zmizelo během jediného dne. Aptera přijímá i rezervace, zájemce musí zaplatit poplatek necelé dva tisíce dvě stě korun a už je v pořadníku. S výrobou a prodejem začne firma příští rok.

Reklama

Doporučované