Hlavní obsah

Auto s výbušninami a únik o vlásek. Francouzská gangsterka pokračuje

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Policejní hlídka odsouzeného lupiče Rédoina Faïda rozpoznala, když se svým komplicem v autě obhlížel benzinovou pumpu.

Článek

Příběh jako z pravé gangsterky. Francouzský ozbrojený lupič Rédoine Faïd se po třech týdnech na útěku z vězení v úterý jen tak tak vyhnul zadržení policií nedaleko Paříže.

Z místa, kde narazil na policii, utekl a na parkovišti obchodního centra za sebou nechal auto s výbušninami a falešnými poznávacími značkami. Policejní hlídka Faïda rozpoznala, když se svým komplicem v autě obhlížel benzinovou pumpu. Policie proto chtěla provést kontrolu pasažérů, ale dvojice uprchla směrem k severnímu předměstí Paříže.

Poté, co bezpečnostní jednotky našly v autě výbušniny, obchodní centrum bylo uzavřeno a na místo přizváni odborníci na likvidaci bomb. „Zatím nevíme, kam měl s výbušninami namířeno,” uvedl jeden z policistů.

Velkolepý byl i Faïdův samotný útěk z vězení – jeho ozbrojení komplicové mu pomohli uprchnout v ukradené helikoptéře.

Z francouzského vězení utekl gangster 1. července, odpykával si tam pětadvacetiletý trest za loupež z roku 2010, při níž zemřel jeden policista. Od jeho útěku to bylo v úterý poprvé, co přišel do styku s policií. Momentálně po něm pátrají necelé tři tisíce jejích členů.

Faïd není v disciplíně útěku z vězení žádným nováčkem – pokusil se o něj již v roce 2013, kdy byl na svobodě šest týdnů poté, co použil čtyři strážné jako lidské štíty a vyhodil několik dveří dynamitem do vzduchu.

Reklama

Související témata:

Doporučované