Hlavní obsah

Řidič vjel do lidí v Melbourne. Čtyři mrtví, mezi zraněnými jsou i děti

Řidič auta vjel v australském Melbourne do lidí. Nejméně čtyři mrtvíVideo: Oliver Sálus

 

Reklama

Muže, který úmyslně vjel do davu lidí v centru města, policie zadržela.

Článek

Nejméně čtyři lidi zabil a dalších devětadvacet zranil řidič, jenž vjel úmyslně do davu v centru australského města Melbourne. Na tiskové konferenci to potvrdila místní policie, podle které incident nesouvisel s terorismem. Řidič byl po útoku zadržen policií a kvůli střelné ráně na ruce odvezen na ošetření do nemocnice.

„Nezastavil se, chodci se snažili uprchnout, ale dál je srážel," řekl tamním médiím nejmenovaný očitý svědek. Další, Kylie Clar, se svěřil, že viděl „těla letět vzduchem". Zdálo se mu, že „vůz ujížděl před policií".

Policie nejprve uvedla, že řidič srazil „řadu chodců" na hlavní obchodní ulici procházející centrem Melbourne. Dodala, že se snaží zjistit okolnosti incidentu. Ujistila také, že má situaci pod kontrolou.

Jak probíhal útok v centru Melbourne.

Mezi třemi oběťmi jsou muž a žena ve věku asi dvaceti let a jedno malé dítě. Pět lidí z dvou desítek zraněných je v kritickém stavu. Poraněny byly čtyři děti.

Šestadvacetiletého útočníka policisté znají z minulosti, jelikož s ním přišli do kontaktu v několika případech. James alias Dimitrios Gargasoulas je jim známý také jako duševně nemocný člověk a uživatel drog.

Minulý víkend byl dokonce obviněn z domácího násilí. V pátek ráno se podle policie dostal do potyčky se svým bratrem. Ten musel být následně převezen do nemocnice kvůli několika bodným ranám. Útočník prý také napadl svou matku.

Fotografie muže, který má být zmíněným útočníkem, krátce před tím, než vjel do lidí.

Motiv činu je zatím neznámý, pravděpodobně se ale nejedná o teroristický útok. „Mohu potvrdit, že si myslíme, že je to spjato s útokem nožem, který se dříve odehrál na jihu města. Pachatel byl zadržen. Neexistuje žádné další ohrožení veřejnosti," řekl novinářům superintendant Stuart Bateson.

V Melbourne se odehrává tenisový turnaj Australian Open. V centru města podle agentury AFP hlídkují ozbrojení policisté.

Austrálie také zvýšila pohotovost po prosincovém atentátu v Berlíně, kde kamion vjel do davu návštěvníků vánočního trhu a zabil 12 lidí.

Policie několikrát na muže v autě vystřelila a následně ho zadržela.

Reklama

Související témata:

Doporučované