Hlavní obsah

Honička, lítaly kulky, pachatele 5x střelili. Policie věří, že má útočníka z Paříže

Policie zřejmě dopadla útočníka, který ráno na severozápadě Paříže najel vozem do vojáků.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Atentátník vjel autem ve středu dopoledne v Paříži do skupiny hlídkujících vojáků. Šest jich zranil.

Článek

Šest francouzských vojáků je zraněných poté, co ráno v pařížské čtvrti Levallois-Perret najelo auto do hlídky zapojené do protiteroristické operace. Tři z nich jsou zraněni vážně. Uvedla to ministryně obrany Florence Parlyová s tím, že žádný z nich není v ohrožení života. Čin, který je považován za útok, ministryně označila za  „podlý“.

Policejní prefektura mluví o činu jako o „předem promyšleném“. K útoku došlo před budovou kasáren na náměstí Place de Verdun. Vozidlo prý výrazně zrychlilo, když z ní vojáci vyšli. Svědci vyšetřovatelům řekli, že tmavé BMW s jednou osobou uvnitř čekalo ve slepé uličce u kasáren a řidič vyjel v okamžiku, kdy před budovou probíhalo střídání směn.

Řidič z místa činu ujel. Policie ho nyní dopadla severně od Paříže.

„Jel v hledaném automobilu a snažil se uprchnout,” citoval policejní zdroje web deníku Le Parisien. Policisté po muži stříleli a několikrát jej zasáhli, nyní je v nemocnici, uvedl web.

Sedmatřicetiletý muž byl při zásahu na dálnici A16 údajně zasažen pěti kulkami, postřelen byl také jeden policista. Toho však zranili jeho kolegové, zatčený nebyl ozbrojen, napsal dále web francouzského listu. Jeho vozidlo odpovídalo dřívějším zjištěním vyšetřovatelů.

Agentura AFP informovala o tom, že pachatelem útoku je zřejmě přistěhovalec, kterého policie vedla v evidenci osob bez povolení k pobytu v zemi. Některá média jako jméno uvádějí Hamou B. nebo Hamou Benlatreche, který nebyl znám francouzské tajné službě. Jeho státní příslušnost zveřejněna nebyla. Policie jej dopadla na dálnici směřující z Francie do Belgie v pronajatém autě, které použil k útoku, a to díky lokátoru GPS, jenž byl ve vybavení vozidla z půjčovny.

Vysílání krátce po incidentu:

V Paříži najelo auto do vojáků.

Zranění vojáci jsou již v péči lékařů vojenské nemocnice Percy. Účastnili se bezpečnostní operace Sentinelle, kterou Francie zahájila v reakci na teroristické útoky v redakci časopisu Charlie Hebdo v lednu 2015. Od té doby si útoky v zemi vyžádaly 239 obětí, v poslední době cílí hlavně na příslušníky bezpečnostních složek.

V rámci operace Sentinelle je ve Francii v pohotovosti 7000 členů ozbrojených složek, polovina z nich je rozmístěna v Paříži. Terčem útoků se stali již v únoru 2015 v Nice, v dubnu 2015 a letos v březnu na pařížském letišti Orly. Sentinelle je ve Francii předmětem mnoha politických diskusí a prezident Emmanuel Macron v červenci oznámil, že operaci přezkoumá s ohledem na zvýšení efektivity.

Reklama

Související témata:

Doporučované