Hlavní obsah

Auto za milion mu ušetří sedm minut. Podívejte se, jak manžel hejtmanky jezdí její služební limuzínou

Pěšky to má Jakub Pokorný do práce něco málo přes deset minut. Autem čtyři.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Seznam zjistil, že středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová dala svůj služební superb k dispozici manželovi. Například k cestám do práce.

Článek

Když půjde Jakub Pokorný do práce pěšky, kolem hřbitova a přes park to má v Benešově něco přes deset minut. Celkem příjemná procházka.

Jenže manžel středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) jezdí do svého kadeřnického salónu autem. A to služebním superbem své ženy – čtyřkolkou s dvoulitrovým motorem a automatickou převodovkou.

Seznam obě cesty porovnal. Vyšlo, že Pokorný ušetří v limuzíně v pořizovací hodnotě přes milion asi jen sedm minut za jednu cestu.

Ale nejde ani tak o čas. Hejtmančin manžel má podle úterního zjištění Seznamu služební auto své ženy prakticky neustále k dispozici. I hejtmanka připouští, že jde o bonus, který patří k její funkci. Se kterým počítá i smlouva o používání služebního vozu k soukromým účelům, kterou s krajským úřadem uzavřela.

Problém je, že politici v jiných krajích takhle volná pravidla pro používání služebních aut nemají.

„Na rovinu říkám, že vůz, který mi byl poskytnut krajským úřadem jako benefit, stejně jako tomu bývá ve státní i soukromé sféře, využíváme s manželem skoro denně. A je hned pro oba dva účely najednou – k mým služebním cestám po kraji v době víkendů, kdy si řídím sama, nebo mi dělá řidiče manžel, a samozřejmě i k soukromým účelům,” uvedla hejtmanka v písemném prohlášení poté, co na toto téma odmítla přímý rozhovor s reportérem Seznamu.

Seznam během posledních dvou červencových týdnů zmapoval, jak Jakub Pokorný auto využívá. Většinou s ním jezdil do kadeřnictví v Čechově ulici, které má od domova necelého dva a půl kilometru.

„Náš partnerský vztah je nastaven tak, že já se plně věnuji výkonu své funkce a manžel zajišťuje servis domácnosti, stará se o mého syna a také vozí mého otce na ozařování do nemocnice. O víkendech mi pak manžel často dělá řidiče na služebních cestách, kdy navštěvuji akce pořádané starosty či neziskovými společnostmi v městech a obcích,” uvedla Jermanová.

Hejtmanka prý soukromé cesty platí. Kolik za ně utratí, ale neupřesnila.

Reklama

Doporučované