Hlavní obsah

Auto za účtenku: Babiš rozjede účtenkovou loterii po vzoru Slovenska

Ministerstvo financí zveřejnilo první detaily k účtenkové loterii.

 

Reklama

Ministerstvo financí hledá provozovatele účtenkové loterie. Spolu s tím odhalilo první detaily soutěže. Připraveno je auto a statisícové výhry. Podobně jako na Slovensku, kde obliba loterie po čase značně klesla. V čem sousedé chybovali?

Článek

Konec dohadů o účtenkové loterii. Ministerstvo financí zveřejnilo první detaily toho, jak bude soutěž v příštím roce vypadat. Loterie dostala název Účtenkovka. Prvních pět výher bude v rozmezí od sto tisíc do milionu kourn. Ve hře bude i automobil. Další výhry v řádech stokorun až deseti tisíců. Losovat se bude vždy 15. den v měsíci a na příští rok je na výhry připraveno 65 milionů.

Podobná loterie začala od září 2013 fungovat i na Slovensku. Nejdříve šlo o ohromný úspěch, Slováci posílali miliony účtenek. Zájem ale brzy opadl a začalo se mluvit o neúspěšném projektu.

Podle slovenské daňové poradkyně Alice Orda Oravcové šlo o několik souběžných problémů. Prvním bylo, že elektronické pokladny v zemi běžely už delší dobu, než se začalo s loterií.

„Elektronické pokladny běžely už dávno a jen se přidávaly různé profese, které byly povinné to vést. U nás to byl boj proti daňovým podvodům, u vás je to kromě toho i zpětná kontrola, jestli se povinnosti budou dodržovat,“ říká Oravcová.

Jenomže i v Česku se účtenky začnou losovat nejdříve od  poloviny příštího roku. To už budou půl roku evidovaní podnikatelé v pohostinství a tři měsíce maloobchody a velkoobchody. Další podnikatelé se k nim přidají během roku 2018. Situace tak může být podobná jako na Slovensku.

Další problém byl, že tamní loterie sbírá kromě kontrolního kódu i další údaje a mezi Slováky vzniklo podezření, že stát sleduje, jak a kde nakupují. Do loterie se navíc povinně museli zapojovat i úředníci. Docházelo proto ke kuriózním situacím, kdy občany na úřadech prosili, aby jim dali nějaké účtenky.

Zároveň loterii na Slovensku organizuje státní podnik nazvaný Tipos. Losování se vysílá i v televizi. S tím, jak se snižoval počet přihlášených účtenek, klesala i hodnota výhry. Začínalo se s výhrou v podobě nového automobilu či deseti tisíc eur. Před kamerami se předávané obnosy snižovaly a diváky to přestalo bavit. Na Slovensku také vzniklo podezření, že náklady na účtenkovou loterii jsou zbytečně vysoké. České Ministerstvo financí proto šlo cestou veřejné zakázky na provozovatele.

Kolik bude účtenková loterie stát

Seznam už dříve psal, že příští rok má ministerstvo připraveno na účtenkovou loterii 95 milionů. Z toho se chystá dát 65 milionů na výhry.

Skutečnou hodnotu veřejné zakázky Ministerstvo financí neodhalilo. Z chystané smlouvy je patrné, že půjde o spolupráci na dobu neurčitou.

Zájemci se mohou hlásit do 10. ledna. Musí ale splnit několik podmínek. Například už provozovat podobnou službu, které se účastní více než 15 tisíc hráčů, stejně tak musí mít za poslední tři účetní období obrat alespoň deset milionů korun.

Reklama

Doporučované