Hlavní obsah

Autobusy ze středních Čech do Prahy snáze projedou křižovatkami

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Středočeský kraj chce zlepšit plynulost autobusové dopravy mezi regionem a Prahou. Díky nainstalovaným zařízením by se autobusům měla na křižovatkách rozsvítit zelená, aby mohly pokračovat v jízdě s co nejmenším zpožděním.

Článek

„Speciálním zařízením má být vybaveno 400 autobusů, náklady jsou přes 130 milionů korun. S instalací se počítá v polovině roku 2023,“ informovala Helena Frintová z krajského úřadu.

O zařazení projektu do zásobníku akcí spolufinancovaných z Integrovaného regionálního operačního programu rozhodli končící radní. Zařízením pro takzvanou aktivní preferenci mají být vybaveny autobusy všech dopravců, kteří budou zajišťovat dopravní obslužnost na linkách mezi Středočeským krajem a Prahou. Cílem je zajistit vyšší rychlost, plynulost a spolehlivost provozu autobusových linek.

Zařízení komunikuje se systémem světelné signalizace na křižovatkách, a pokud to dopravní situace umožňuje, rozsvítí autobusům na semaforu zelenou, aby mohly plynule projet. Zlepší se díky tomu efektivita a komfort provozu, protože autobusy budou moci lépe dodržovat jízdní řád. Díky tom u jich nebude muset být nasazováno tolik, zároveň by měla klesnout spotřeba nafty.

Reklama

Doporučované