Hlavní obsah

Autoklub chce po státu podpůrný dotační program, je ale osamocen

Foto: Archiv Jana Šťovíčka

Jan Šťovíček (vpravo), prezident Autoklubu ČR, v závodním overalu. Na snímku s Martinem Prokopem, někdejším účastníkem šampionátu WRC.

Reklama

Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR, upozorňuje, že stát pomáhá v období koronavirové krize a jejích dopadů na ekonomiku leckomu, ale menší sportovní spolky prý zůstávají bez prostředků. Mnohé jiné sporty však již dotace dostaly.

Článek

Autoklub ČR společně s Fotbalovou asociací ČR ještě z ministerstva nedostaly proplacené dotační programy I a II určené na reprezentaci a talentovanou mládež.

Autoklub ČR, kterému docházejí peníze, proto obeslal média otevřeným dopisem, v němž jeho prezident Jan Šťovíček vyzývá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, aby stát bezodkladně připravil podpůrný program pro sportovní spolky.

„Podobně jako ho připravuje pro podnikatele. Menší svazy a kluby jsou na veřejné podpoře přímo závislé a současný výpadek veškerých příjmů z vlastní činnosti společně s nulovou podporou státu pro ně může znamenat konec působení. To by mohlo v řadě sportovních odvětví znamenat i konec daného sportu v republice třeba i na roky,“ apeluje Šťovíček.

Ve své výzvě je ovšem poněkud osamocen. Zásadní část sportovního prostředí už totiž část dotací obdržela.

Autoklub ČR, který je nejvyšší sportovní autoritou z hlediska motoristického sportu v zemi, ovšem ještě podle Šťovíčkových slov z ministerstva nedostal letos ani korunu. „Jednička a dvojka nepřišly. Prostředky z dotačního programu na organizaci sportu chodí obvykle v březnu, v dubnu. Ale loni to bylo až v červenci, to jsme dostali 28 milionů korun,“ rekapituluje Šťovíček.

Teď má ale problém s aktuálně poloprázdnou kasou. „Za normální situace generuje Autoklub ČR i vlastní příjmy. Licence k závodění si u nás kupují jezdci, podobně i pořadatelé jednotlivých závodů. Ale když se žádné závody kvůli karanténě nekonají, tak samozřejmě tento zdroj peněz momentálně zamrzl. V pokladně máme půl milionu a blíží se termín výplaty zaměstnanců,“ rmoutí se prezident Autoklubu ČR, který stát žádá, aby mu poslal alespoň nějakou zálohu.

Četné další sportovní svazy a organizace ovšem zatím tak zoufalé nejsou. Na rozdíl od Autoklubu ČR už totiž dostaly z ministerstva proplacené programy číslo I a II, tedy na reprezentaci a rozvoj talentované mládeže.

„Ano, tyhle dotace z ministerstva už máme,“ potvrzuje Belo Svitek, předseda Svazu zápasu ČR.

„Jednička a dvojka přišly,“ hlásí Miroslav Jansta, předseda České basketbalové federace.

„Ani my úplně na suchu nejsme, dostali jsme proplacené programy na reprezentaci a mládež a vyřizují nám i program na činnost, takže nás na ministerstvu na holičkách nenechali,“ přitakává na dotaz Seznam Zpráv Martina Macková, generální sekretářka Českého lukostřeleckého svazu.

Jedním ze subjektů, které dotace ještě naopak nedostaly, je ten největší, tedy Fotbalová asociace ČR. „Fyzicky ty peníze z dotačních programů na reprezentaci a talentovanou mládež ještě na účtu nemáme. Ale byl jsem ujištěn, že už jsou takříkajíc někde v potrubí, to znamená na cestě k nám,“ říká Martin Malík, předseda FAČR.

V dotačním programu na reprezentaci bude letos v ČR celkově rozděleno 720 milionů, program talentované mládeže rozdělí 900 milionů korun.

Pro neinvestiční dotační programy na sport bylo letos v rozpočtu Ministerstva školství ČR naplánováno 4,86 miliardy korun, na ty investiční pak další 2 miliardy. Je ale předpoklad, že se tato částka může kvůli koronavirové krizi snížit. Další státní prostředky do sportu plynou přes resortní střediska ministerstev vnitra a obrany.

Letos dotace do sportu vyřizuje naposledy Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Od příštího roku agendu převezme Národní sportovní agentura řízená Milanem Hniličkou.

Reklama

Související témata:

Doporučované