Hlavní obsah

Automobilka BMW v den brexitu dočasně uzavře svou továrnu v Oxfordu

BMW z obav před tvrdým brexitem uzavře svou továrnu v Oxfordu.Video: Martin Zíta, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Německá společnost BMW posunula plánované dočasné uzavření své továrny v anglickém Oxfordu na den, kdy Britové opustí Evropskou unii. Automobilka tím chce předejít případným problémům spojeným s variantou tvrdého brexitu.

Článek

Uzavření oxfordského podniku je součástí každoročních údržbových prací v jednotlivých továrnách. Stále se množící varování o možném odchodu Spojeného království z Evropské unie bez obchodních dohod ale vedení BMW donutila k přeplánování uskutečnění údržby.

BMW tak svou továrnu v Oxfordu, kde pracovníci mimo jiné skládají populární automobily Mini, uzavře 1. dubna 2019 a na několik týdnů v ní zcela zastaví provoz. „Rozhodli jsme se plánovanou uzavírku továrny zahájit 1. dubna, abychom minimalizovali risk spojený s případným tvrdým brexitem, který by mohl narušit dodávky dílů. Věříme, že k tvrdému brexitu nedojde, ale musíme se na takovou možnost připravit,“ citoval prohlášení společnosti list The Independent.

Společnost ve svém prohlášení zároveň potvrdila, že i nadále ve Velké Británii bude působit.

BMW není jedinou automobilovou společností, jejíž vedení v nedávné minulosti vyjádřilo z případného tvrdého brexitu obavy. Koncern Jaguar Land Rover na začátku týdne oznámil, že pracovníkům v továrně v Castle Bromwich zkrátí pracovní týden na tři dny a šéf Jaguaru Ralf Speth minulý týden uvedl, že tvrdý brexit ohrožuje desítky tisíc pracovních míst v automobilovém průmyslu.

Speth také podle listu The Independent uvedl, že v případě odchodu Spojeného království z Unie bez obchodních dohod by jeho společnost denně mohla kvůli narušení výroby ztratit až 60 milionů liber, tedy až 1,7 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované