Hlavní obsah

Automobilka BMW vybuduje na Sokolovsku testovací centrum pro auta bez řidiče. Zaměstná stovky lidí

BMW postaví na Sokolovsku obrovský areál, kde bude testovat současná auta, ale i vozidla budoucnosti, která se již obejdou bez řidiče.

 

Reklama

Německá automobilka BMW postaví u Sokolova nové zkušební centrum pro testy autonomních vozů, tedy vozidel bez řidiče. Investice by měla dosáhnout stovek milionů eur a přinést několik stovek pracovních míst. Ve čtvrtek podepsaná smlouva o spolupráci mezi Karlovarským krajem, automobilovým koncernem BMW AG a společností Sokolovská uhelná se stala historickým mezníkem v rozvoji regionu.

Článek

„Myslím, že si všichni uvědomujeme, jak významná je tato investice pro budoucnost našeho kraje. Náš region patří ke třem strukturálně postiženým krajům v zemi, chybí zde výzkum, vývoj a inovace. Vybudování zkušebního centra pro autonomní vozy může být velkou příležitostí pro naše občany,” uvedla hejtmanka kraje Jana Vildumetzová (ANO).

Německá automobilka vybírala z více než 80 lokalit, u Sokolova našla ideální podmínky a území potřebné pro testování vozidel. „Bude to první vývojové centrum společnosti ve východní Evropě,” upozorňuje Johannes Maierhofer, projektový manažer BMW AG a vedoucí projektu nového zkušebního centra u Sokolova.

V plánovaném zkušebním centru v Sokolově bude BMW Group pokračovat v průkopnických tématech, jako je elektrifikace, digitalizace a automatizované řízení - například pomocí bezpečnostních testů pro asistenční systémy. „Konkrétně hodláme provádět testy pro vývoj a validaci asistenčních systémů řidiče pro částečně a plně automatizované řízení - stejně jako testy pro vývoj vozidel s alternativními pohony a testy zajištění kvality,” nastínil Johannes Maierhofer.

Karlovarský kraj se zavázal k tomu, že nechá vybudovat příjezdovou komunikaci, parkoviště, autobusovou zastávku a dobíjecí stanici. Stavba centra by měla být dokončena v roce 2022.

Reklama

Doporučované