Hlavní obsah

Automobilky válčí s pandemií. Přecházejí na výrobu zdravotnických pomůcek

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Připomíná to trochu období druhé světové války, kdy americké či německé automobilky na nějakou dobu přešly z výroby součástek aut na výrobu tanků, bombardérů a leteckých motorů. Dnes je tomu podobně – firmy jdou do války s pandemií.

Článek

Prezident Spojených států Donald Trump vyzval guvernéry jednotlivých států, aby nespoléhali na federální dodávky. „Respirátory, ventilátory, všechno tohle vybavení se snažte získat sami,“ uvedl.

Například doktor Julian Botta, který je ve třetím roce praktikantského lékařského programu na prestižní americké Univerzitě Johnse Hopkinse na webu zveřejnil specifikace pro výrobu jednoduchého mechanického ventilátoru včetně návrhu na jeho sestavení.

Poptávka po dýchacích ventilátorech vzrostla současně s rostoucím počtem hlášených infekcí. V nejzávažnějších případech totiž pacienti nakažení koronavirem ztrácejí schopnost dýchat sami a pro jejich život je ventilátor zásadní – pumpuje vzduch do plic a pak ven.

Podstatně větší množství zdravotnických pomůcek ale mohou obstarat americké automobilové společnosti. V rámci koronavirové iniciativy přecházejí na výrobu plicních ventilátorů a jiného potřebného zdravotnického vybavení.

„Jako největší americký výrobce vozidel je Ford připraven pomoci vládě jakýmkoli způsobem včetně možnosti výroby ventilátorů a dalšího vybavení,“ sdělila ve středečním prohlášení firma Ford. Stejně jako Ford se k výzvě přidal také General Motors. Mluvčí GM Jeannine Ginivanová uvedla, že CEO firmy Mary Barraová jedná ohledně možností s Bílým domem.

Další automobilkou v USA, která se k pomoci pravděpodobně připojí, je Tesla v čele s šéfem Elonem Muskem, který o novince informoval na svém twitterovém účtu. Tesla uzavírá svou továrnu ve Fremontu v Kalifornii.

Ford a GM z bezpečnostních důvodů uzavřely automatickou výrobu v závodech v Severní Americe. Očekávaný pokles poptávky po nových osobních a nákladních vozech byl také faktorem při jejich rozhodování k výrobě, píše CNN. Celkem mají firmy GM a Ford 83 továren, které jsou dočasně odstaveny z důvodu koronavirové krize.

Podobně jako Spojené státy si o pomoc s výrobou řekla také Velká Británie. Ostrovní země se obrátila na výrobce leteckých motorů Rolls-Royce a firmu Dyson.

Zkušenosti lékařů ukazují, že až deset procent pacientů trpících nemocí COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu potřebuje plicní ventilátor. Vlády se proto snaží zajistit dostatek těchto přístrojů. O tom, že je jich na trhu nedostatek, svědčí komentář britského ministra zdravotnictví Matta Hancocka. „Pokud vyrábíte ventilátory, koupíme je. Žádný počet není dostatečně vysoký,“ řekl stanici Sky News.

A se stejnou výzvou se na domácí automobilky obrátila také vláda v Berlíně. Mluvčí koncernu VW agentuře Bloomberg potvrdil, že k jednání skutečně dochází a že se do akce pravděpodobně zapojí více německých automobilek, s vysokou pravděpodobností se zapojí také Daimler. Pro obě společnosti by šlo o zcela nový výrobek, ale mluvčí zdůraznil, že jakmile firma dostane další informace, je ochotná výrobu upravit.

„Je to rozhodnutí těch firem,“ zdůraznil mluvčí spolkového ministerstva hospodářstí

Portál Vice upozorňuje na to, že na nedostatek plicních ventilátorů, které se ukázaly jako klíčové pro podporu dýchání pacientů infikovaných koronavirem, zareagovali také nejrůznější kutilové. Návody a technická řešení nyní zveřejňují na internetu, kde je bez nároku na odměnu dávají k dispozici všem. Zdravotníci ale před používáním těchto podomácku vyrobených přístrojů varují a upozorňují na to, že plicní ventilátor je složité zařízení, k jehož provozu je třeba odborný personál.

Výrobě potřebného vybavení pro boj s koronavirem se věnují i další skupiny, které vznikají po celém světě. Například v Hongkongu či Itálii dobrovolníci, ale i firmy pomocí 3D tisku vyrábějí ochranné obličejové masky nebo redukce k propojení kyslíkových masek a ventilátorů. Rozšířené je i domácí šití roušek.

Reklama

Doporučované