Hlavní obsah

Autoprůmysl Česka může kvůli brexitu přijít o více jak 15 tisíc pracovních míst

Český automobilový průmysl by mohl přijít o tisíce pracovních míst, tvrdí studie.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Odchod Velké Británie z Evropské unie by mohl podle předního světového poskytovatele pojištění pohledávek vzít místa tisícům pracovníků českých automobilek. Zároveň by mohl snížit růst hrubého domácího produktu (HDP) České republiky, který by následně ohrozil další pracovní místa i spotřebu.

Článek

„Na každého občana v České republice připadá za loňský rok 132 nově vyrobených automobilů. To je nejvíce v celém regionu střední a východní Evropy,“ uvádí generální ředitel Coface ČR Ján Čarný.

Vysoká poptávka po nových vozech v EU přispívá k rekordním výsledkům domácího automobilového průmyslu i české ekonomiky.

Jen v roce 2017 bylo v ČR vyrobeno 1,42 milionu automobilů. Automobilový průmysl generuje 21 procent českého exportu, ten je však závislý na poptávce po nových vozech v řadě států. Třetina exportu automobilového průmyslu míří z ČR do Německa.

„Úspěch automobilového průmyslu však není samozřejmý, Česká republika musí svůj vlajkový průmysl chránit a podporovat. Rizikové scénáře našeho analytického týmu ukazují, že aktuální síla i rekordně nízká nezaměstnanost v České republice nemusí s ohledem na vývoj v Evropě i ve světě trvat věčně,“ dodává Čarný.

Generální ředitel Coface tak naráží na odchod Spojeného království z EU. Ten by mohl ohrozit v automobilovém průmyslu Česka až 15 600 pracovních míst a snížit růst českého HDP o 1,4 procentního bodu.

V důsledku takového ekonomického šoku by pak mohla být ve druhé vlně ohrožena další pracovní místa i spotřeba. Vyplývá to ze studie společnosti Coface, která se celosvětově zabývá pojišťováním pohledávek.

Velká Británie je jedním z nejvýznamnějších odbytišť českých automobilek s podílem sedm procent. Její automobilový trh získal zejména kvůli brexitu od Coface hodnocení jako vysoce rizikový.

Reklama

Doporučované