Hlavní obsah

Autor karikatury Sereny Williamsové čelí výhrůžkám smrtí. Je bláznivé, kam svět spěje, říká

„Můžete ji prostě nechat vyhrát?“Video: Jakub Burian, Profimedia.cz, AP

 

Reklama

Kauza kolem incidentu Sereny Williamsové z finále US Open dostává každým dnem nový rozměr. Australský karikaturista Mark Knight vytvořil pro deník Herald Sun kresbu, za kterou je nyní veřejně pranýřován.

Článek

Sexismus a rasismus. To jsou v posledních dnech nejčastěji spojované termíny s ženským tenisem. Situace se nyní ještě více vyhrotila kvůli deníku Herald Sun, což je novinový plátek, který sídlí v hlavním městě australského státu Victoria, tedy v Melbourne.

Dílo karikaturisty Marka Knighta obletělo celý svět. Zobrazuje totiž rozčílenou Serenu Williamsovou, jež skáče na svoji raketu. Umpirový rozhodčí apeluje na její soupeřku, které se ptá: Nemůžete ji prostě nechat vyhrát?

„Koukal jsem na finále US Open a viděl jsem tu scénu Sereny a říkal jsem si: Tohle by stálo za to, abych to nakreslil. A také jsem to udělal, nakreslil jsem ji na centrkurtu v záchvatu vzteku. Bohužel se ale kresba trochu překroutila, byla vmísena do americké rasové politiky, do které jsem najednou zapletený i já,“ říká Mark Knight. Reakce na Knightovo dílo na sebe nenechaly dlouho čekat. Celý deník je kritizovaný za rasismus a sexismus. Přisadila si například i autorka příběhu o Harrym Potterovi J. K. Rowlingová.

„Udělal jsem kresby na podporu aboridžinského ragbisty Adama Goodese, takže opravdu nejsem rasista. Je zajímavé, jak si to lidé zejména v Americe vyložili. Nyní se mou prací na sociálních sítích zabývá i J. K. Rowlingová, což je bláznivé. Nečekal jsem, že se mi tohle v životě někdy přihodí,“ doplňuje Knight.

Necelé čtyři roky poté, co ztratilo 12 lidí redakce Charlie Hebdo život kvůli karikatuře proroka Mohameda, byl Mark Knight donucen kvůli hromadícím se výhrůžkám smrtí smazat svůj twitterový účet.

„Moje rodina je znepokojená tím, kolik zpráv dostáváme. Pracuji pro Herald Sun, což je skvělé médium, a vždy jsem se s problémy a narážkami na mé kresby dokázal vypořádat. Teď, když nakreslím Serenu, jak se na kurtu rozčiluje, nebudu najednou říkat: Ó, to bych asi neměl dělat. Opravdu nevím, co to vypovídá o světě a o tom, jakým směrem se ubírá,“ uzavírá australský karikaturista.

Reklama

Doporučované