Hlavní obsah

Autor nápadu trestat za urážku hlavy státu: Mladí ztrácejí hodnoty, bude to výchovné

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Zdeněk Ondráček o návrhu vrátit do zákona tresty za urážku hlavy státu

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Novelu zákona, podle kterého by byly znovu trestné urážky hlavy státu, v úterý představilo šedesát poslanců. Za slovní útok na prezidenta by hrozilo až roční vězení. Poslanec Zdeněk Ondráček, jeden z hlavních autorů novely, vysvětloval v rozhovoru pro Seznam Zprávy, proč s tímto nápadem poslanci přišli.

Článek

Vrácení urážky hlavy státu do trestního zákona má mít podle autorů především výchovný charakter. „Mladé generaci vyčítáme, že je stále hrubší, ale kde má hledat hodnoty, když jí nikdo nejde příkladem?“ ptá se předkladatel novely Zdeněk Ondráček (KSČM).

Podle něj jsme stále častěji svědky urážek hlavy státu, státních symbolů, avšak adekvátní ochrana zde chybí. Proto je potřeba ochranu prezidenta republiky znovu do českého práva vrátit.

„Pana prezidenta za jeho výroky často kritizuji, třeba i na sociálních sítích, ale je to prezident republiky a tak se k němu vždycky budu chovat, byť s ním nemusím souhlasit, ale mohu to říci kultivovaně,“ dodává poslanec.

Současně odmítá, že by šlo o nástroj politického boje, jak na novelu reagoval například premiér Bohuslav Sobotka.

„Není to pravda, nezná historii tohoto trestného činu ani neví důvody, proč by se to mělo vrátit do trestního práva,“ reaguje Ondráček na Sobotkovu kritiku.

Návrh vrátit do trestního zákona čin veřejného hanobení prezidenta pod sankcí až ročního vězení představilo v úterý šest desítek poslanců. Autoři jsou z řad poslanců ČSSD, ANO, KSČM a Úsvitu.

Reklama

Doporučované