Hlavní obsah

Autor románu o islamizované Francii Houellebecq získal od Macrona Řád čestné legie

Francouzský spisovatel Michel Houellebecq.Video: Klára Mališová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Francouzský spisovatel Michel Houellebecq získal od prezidenta Emmanuela Macrona Řád čestné legie. Nejvyšší francouzské státní vyznamenání spisovatel získal za své trefné postřehy o moderní společnosti. Kritici ho ale obviňují z rasismu, z nenávisti k ženám a z islamofobie.

Článek

Spisovatel Michel Houellebecq si v Elysejském paláci z rukou prezidenta Emmanuela Macrona převzal Řád čestné legie. Ceremoniálu se zúčastnil i bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Autor svými díly, odrážejícími dění ve společnosti, vzbuzuje kontroverze dlouhodobě. Román Podvolení o Francii, která se stane islámským státem, je považován za jeho nejkontroverznější dílo. Kniha vyšla 7. ledna 2015, tedy v den útoku na redakci časopisu Charlie Hebdo, na jehož titulní straně se v tento den objevila právě karikatura Houellebecqa.

Třiašedesátiletý spisovatel, jehož rodné jméno zní Michel Thomas, se narodil na francouzském ostrově Réunion. Příjmení Houellebecq převzal od své babičky, která se tak jmenovala za svobodna.

Reklama

Doporučované