Hlavní obsah

Autoři seriálu Černobyl u nás hledali inspiraci, říká šéfka muzea

Reportáž Světa bez obalu.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tvůrci populárního seriálu o jaderné katastrofě zjišťovali informace i v kyjevském muzeu černobylské havárie.

Článek

Muzeum Černobylu bylo otevřeno v Kyjevě 26. dubna 1992 při 6. výročí černobylské havárie. Expozice pojednává o katastrofě, následcích a o osudech lidí, které osobně zasáhla. Muzejní sbírka v roce 2013 obsahovala přes 7000 exponátů, jako jsou odtajněné dokumenty, mapy, fotografie, videa, osobní věci likvidátorů nehody a mnoho dalších unikátních exponátů.

Pořad Svět bez obalu se vědecké ředitelky muzea Anny Korolevské zeptal na její názor na populární seriál HBO Černobyl.

„Měla jsem možnost vidět už čtyři díly. Samozřejmě jsem se na ten seriál nemohla dívat jako normální divák. Protože já se Černobylem zabývám už 28 let a také jsem znala mnoho postav, které ve filmu vystupují jako prototypy hrdinů, řada z nich je mrtvých, ale my tady v muzeu o nich často mluvíme,“ říká Korolevská.

„Když na seriálu začala produkce pod vedením Craiga Mazina pracovat, tak se obrátili i na nás a byli se v muzeu podívat. Prováděli jsme je tu a vyprávěli jim o lidech, o situaci, ukazovali jim naše makety, artefakty, různé přístroje, ukazovali jsme jim i oblečení, protože oni se o všechny tyto věci zajímali. Velmi důkladně se zajímali,” přibližuje Korolevská.

„Jedná se samozřejmě o umělecký film, není to dokument. A to by si měli uvědomit všichni ti, kteří vědí, co se v Černobylu tehdy odehrálo. Protože oni se budou pořád ptát, proč tam nejsou všechny detaily podle skutečnosti. A to tam samozřejmě není. Jsou tam odlišnosti od toho, jak to skutečně probíhalo. On to totiž není film pouze o katastrofě, ale především o té době. Mně se líbilo, jak tam je popsaná ta doba – proč k něčemu takovému mohlo dojít právě na území tehdejšího Sovětského svazu a jací tam byli lidé.“

Reklama

Doporučované