Hlavní obsah

Reportéři Seznam Zpráv získali Novinářskou cenu za sérii o šikaně seniorů

Foto: Seznam Zprávy

Jiří Kubík a Nikola Zwrtková, autoři minisérie o šikaně seniorů, získali Novinářskou cenu v kategorii nejlepší analyticko-investigativní příspěvek.

Reklama

Desátý ročník novinářské soutěže zná své vítěze. Bodovali i reportéři Jiří Kubík a Nikola Zwrtková, jejichž minisérii s názvem Ve stínu Slunečnice jsme publikovali loni na podzim.

Článek

Přes pět set nominací a čtrnáct kategorií. V prostorách Jatka78 v Praze se ve středu udílely Novinářské ceny, které letos už podesáté vyhlásila Nadace Open Society Fund.

Redakce Seznam Zpráv získala hned dvě nominace - na poli rozhovorů a investigace. A právě investigativní minisérie s názvem Ve stínu Slunečnice, která mapovala šikanu seniorů v konkrétním pečovatelském domově, u odborné poroty zvítězila.

Šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík a reportérka Nikola Zwrtková získali cenu za nejlepší analyticko-investigativní příspěvek v kategorii audiovizuální žurnalistiky. Oba v průběhu osmi měsíců mapovali dění v domově Slunečnice v Ostravě. Na základě osobní výpovědi jedné z bývalých pečovatelek se rozhodli do zařízení infiltrovat a natáčet i prostřednictvím skryté kamery. Použití této metody jim pomohlo pořídit důkazy, které by jinak nevznikly.

„Oceňujeme odvahu novinářů ze soukromého média medializovat i často opomíjená sociální témata. Díky skryté kameře přinesli důkazy o závadném chování personálu domova pro seniory ke svým klientům, což vedlo k organizačním a personálním změnám v zařízení,“ uvedla ve svém zdůvodnění porota.

Celou pětidílnou sérii, která vedla k masivním kontrolám v zařízeních pro seniory a vyvolala silnou reakci čtenářů, nabízíme na odkazech níže. Kameramanem a střihačem projektu byl Braňo Pažitka.

Nominaci na cenu pak získali také Eva Soukeníková a Filip Vích, kteří k 30. výročí pádu totality připravili sérii videorozhovorů s osobnostmi české žurnalistiky. Mapovali v nich zásadní kauzy, které formovaly společnost, stejně jako proměny novinářského řemesla. Rozhovory jsme na Seznam Zprávách publikovali v průběhu listopadu. Vítězem této kategorie se stal Martin Veselovský z DVTV.

Na ochutnávku z těchto rozhovorů se můžete podívat na odkaze níže.

Během slavnostního večera se udílela i prestižní Cena Karla Havlíčka Borovského, kterou získal Ondřej Houska z Hospodářských novin, Novinářskou křepelku pak jeho kolega Lukáš Valášek ze serveru Aktuálně.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované