Hlavní obsah

Autorka EET: Kastování podnikatelů se mi příčí. EET ať je pro všechny

Jak se osvědčilo EET? Má ho nová vláda po pandemické pauze probudit k životu? Rozhovor s autorkou systému Simonou Hornochovou.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

EET je zatím v kómatu. Až do konce roku 2022 ho vláda kvůli pandemii uspala. Jestli se ještě někdy probudí a v jaké formě, už rozhodne příští kabinet. Skoro všechny strany včetně jeho strůjce ANO chtějí EET změnit.

Článek

Podle spoluautorky elektronické evidence tržeb Simony Hornochové je oživení EET politické rozhodnutí. Pokud se pro něj příští vláda rozhodne, má být ovšem pro všechny včetně řemeslníků a výrobců.

„Mně se příčí kastování podnikatelů, kdo je více a méně podezřelý. Buď tomu systému věříme, nebo ne,“ říká někdejší náměstkyně Ministerstva financí.

Evidovat tržby elektronicky by podle daňové poradkyně, pokud na resuscitaci EET dojde, neměli jen hospodští, hoteliéři a obchodníci, ale všichni, jak bylo původně zamýšleno. Lékaři, advokáti, řemeslníci a výroba, na které už kvůli pandemii nedošlo. Třetí a čtvrtá vlna byly odloženy na rok 2023.

Například Piráti se Starosty zavedení dalších vln odmítají. Chtějí analýzu přínosů EET, a podle toho se rozhodnou, zda evidenci zrušit, nebo pro vybrané podnikatele ponechat. Teď část z nich eviduje dobrovolně.

„Pokud 200 tisíc podnikatelů tu evidenci dobrovolně vede, tak to svědčí o tom, že je to nijak zvlášť neomezuje,“ tvrdí Hornochová.

EET chce měnit i ANO

Vyjmutí části podnikatelů ale bude prosazovat i sám Andrej Babiš (ANO), který s nápadem na elektronickou evidenci přišel. Pardonovat chce zejména fyzické osoby s paušální daní a obratem do 500 tisíc korun ročně. Piráti chtějí zrušit evidenci nejen pro malé podnikatele, ale i pro e-shopy a platby kartou.

ODS, TOP 09 a SPD chtějí elektronickou evidenci úplně zrušit. ČSSD, jak vyplývá z předvolebních kalkulaček, ji naopak chce ponechat ve stávající podobě.

Jak dál s EET?

Kdo chce EET zrušit?

ODS, TOP 09, SPD, Strana zelených

Kdo chce EET změnit a jak?

ANO

Strana, která EET prosadila, za ní stále stojí. Do budoucna z ní chce ovšem vyjmout několik skupin. Fyzické osoby s paušální daní a obratem do 500 tisíc korun ročně. Dále veřejně prospěšné poplatníky s obratem do jednoho milionu korun ročně, kteří na svých akcích evidují své tržby mimo prostory stálé provozovny. Evidovat elektronicky by neměly ani bufety ve školách. Vyjmout by se měly on-line platby a prodeje vánočních kaprů.

Pirátská strana

Piráti chtějí zrušit evidenci pro e-shopy, platby kartou a malé podnikatele.

STAN

Starostové hodlají vyhodnotit efekt EET a rozhodnou se, koho by se měla týkat. Hodlají díky EET zjednodušit daňové přiznání.

KDU-ČSL

Lidovci jsou pro osvobození drobných podnikatelů, kteří nejsou plátci DPH a také neziskového sektoru. Před nástupem dalších vln požadují podrobnou analýzu dopadů těch prvních dvou.

KSČM

Komunisté chtějí systém vyhodnotit a osvobodili by od něj podnikatele s ročním obratem do půl milionu korun.

Kdo chce EET ponechat ve stávající podobě?

ČSSD

Zdroj: volební programy stran a volební kalkulačky

Lidé musí vědět, proč daně platí

Podle Hornochové EET obstála i v tom hlavním – zlepšit výběr daní. Podle Ministerstva financí zatím přinesla do státní pokladny 33 miliard korun.

„Ze statistik MF jsem vyčetla, že v roce 2017 to bylo sedm miliard, protože to byl první rok. 2018 se blížil odhadovaným 12 miliardám, 2019 totéž s tím, že se počítalo s náběhem třetí a čtvrté vlny, které nenastaly,“ vypočítává expertka.

Náklady, které na zavedení kontrolního systému stát vynaložil, už jsou podle Hornochové dávno zpátky. „Náklady na vstupní zavedení se pohybovaly kolem 350 milionů korun plus 300 milionů ročně na dodatečné mzdy pracovníků. V podstatě do měsíce se to zaplatilo.“

Vybrat 100 procent daní je podle Hornochové nereálné. „Úniky budou vždycky. Má to dvě roviny. Chování úřednického aparátu a politické reprezentace. A lidé musí vědět, proč ty daně platí. V českém prostředí se vytrácí víra, že stát funguje dobře. S tím, že stát začal daně vybírat tvrději, sice přišla tvrdost, ale ne spravedlnost,“ řekla SZ Byznys Hornochová.

„Měli bychom udělat krok zpátky a začít se chovat s mírou respektu a pochopení k podnikatelskému prostředí. Je třeba zapracovat, aby se obrázek působení státu k občanovi zlepšil. Možná vybereme víc, ale nikam se neposuneme,“ doporučuje Hornochová.

Reklama

Doporučované