Hlavní obsah

Avast si jde pro miliardy do Londýna. Český antivirový gigant ohlásil vstup na burzu

Avast potvrdil vstup na londýnskou burzu. Událost komentuje reportér Seznamu Aleš Černý.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Roky očekávanou událost ve čtvrtek oficiálně potvrdila původně česká antivirová společnost Avast. Počátkem května by měla na londýnské burze upsat primární emisi akcií a stát se tak veřejně obchodovanou firmou.

Článek

Firma má v plánu prodejem akcií získat podle údajů v oficiálním oznámení asi 200 milionů dolarů, tedy v přepočtu přes 4 miliardy korun. Použít je chce na snížení celkového zadlužení. To by jí mělo poskytnout větší finanční flexibilitu pro budoucí růst.

„Během posledních třiceti let Avast vyrostl ze start-upu až do pozice globální jedničky na trhu bezpečnostního softwaru pro koncové uživatele. Za to může kombinace dramaticky vzrůstajícího počtu bezpečnostních hrozeb a zároveň schopnost Avastu zůstat na poli technologického vývoje o krok napřed před zločinci,“ okomentoval krok, který bývá často označován za vstup firmy do dospělosti, její generální ředitel Vincent Steckler.

Avast, jenž předloni koupil také původem českého konkurenta AVG, uvádí, že má 435 milionů uživatelů, kteří využívají antiviry a další služby z oblasti kybernetické bezpečnosti. Kromě osobních počítačů, na nichž firma začínala, má dnes i desítky milionů uživatelů softwaru pro mobilní zařízení.

Obchodovat na burze by se mělo s akciemi odpovídajícími čtvrtině základního kapitálu firmy. Dnes 46 procent Avastu vlastní zakladatelé Eduard Kučera a Pavel Baudiš. Druhým největším akcionářem je investiční fond CVC s 29 procenty. Manažeři a zaměstnanci drží 18 procent akcií a investor Summit Partners 7 procent.

Reklama

Doporučované