Hlavní obsah

Avast už zaměstnance do kanceláří nenutí. Nejvíc toho litují Češi

Šéf Avastu Ondřej Vlček říká, že pandemie firmu naučila fungovat mimo kanceláře.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Aby mohl šéf Avastu Ondřej Vlček na home office, pronajal si otec tří dětí garsonku vedle domu. Jeho firma však možnost práce z domu zavede napořád. Ukázalo se ale, že Češi jsou národ, který se zpět do kanceláře těší nejvíc.

Článek

O šéfovi Avastu Ondřeji Vlčkovi bylo teď hodně slyšet. Spolu s manželkou Katarínou založili nadaci se jměním 1,5 miliardy korun a koupili usedlost Cibulka, kterou promění na dětský hospic. „Teď už se zase musím naplno věnovat své práci,“ říká Vlček s tím, že i kvůli pandemii má softwarový gigant Avast za sebou zajímavý rok. Tržby firmy v něm vyrostly na 892,9 milionu dolarů, tedy zhruba na 19,4 miliardy korun, a čistý zisk vyskočil téměř o 12 procent.

„Ta pandemie hodila vidle do spousty aktivit, které jsme plánovali, ale zase přinesla nové příležitosti a to, čím se zabýváme, zesílilo na intenzitě,“ říká Vlček s tím, že loňský rok změnil i způsob myšlení ve firmě.

Jedním z dopadů covidu-19 je například to, že firma už ani po konci pandemie nechce mít nutně všechny lidi v kancelářích. „Rozhodli jsme se, že našim zaměstnancům umožníme větší flexibilitu v práci. Začali jsme jim nabízet, aby si vybrali mezi dvěma režimy. Buď ten klasický, tedy z kanceláře, nebo ‚work from anywhere‘, kdy gros práce probíhá někde jinde. To jsme dřív neuměli a během pandemie se to naučili,“ říká Vlček s tím, že si firma celosvětově udělala i průzkumy, jak jsou lidé práci z domova nakloněni.

„Liší se to podle zemí. „Máme deset lokací po světě. V České republice bylo to procento lidí, kteří chtějí pracovat mimo kancelář, nižší, jinde to bylo víc,“ říká Vlček s tím, že například v Londýně, tedy v britské pobočce Avastu, chtěla většina lidí už navždy pracovat z domova. V Česku naopak 60 procent lidí řeklo, že chce zpět do kanceláře.

Home office z garsonky vedle domu

Podle Vlčka může být důvodem to, že právě pražská pobočka je ta nejvíc reprezentativní. Svou roli ale mohl sehrát i fakt, že většina Čechů tráví home office spolu s dětmi, které nemohou do školek nebo mají distanční školní výuku, a pak práce z domova výrazně ztrácí na atraktivitě.

I sám Ondřej Vlček přiznává, že měl to štěstí a získal garsonku hned vedle místa, kde jeho rodina bydlí. „Tam jsem si udělal kancelář. Sám jsem se od těch dennodenních strastí dokázal odstínit,“ říká Vlček s tím, že jemu osobně však chybí dennodenní potkávání s lidmi v práci a objíždění poboček.

Víc společných prostor, méně kancelářských stolů

Pro Avast nový režim znamená i nové prostory. Stávající budovy prodávat nechce, ale výrazně je promění a upraví.

„Budeme to dělat postupně. Nejprve si v jedné lokaci odpilotujeme určité principy. Už jsme oslovili renomované architektonické studio, jež začalo připravovat koncept, který je víc upraven na tu společnou práci. Na to, že lidé nejsou v kancelářích, ale chodí do budovy, aby se setkali s kolegy a něco tvořili,“ říká Vlček s tím, že dosud ve firmě 85 procent tvořily kancelářské stoly a jen zbytek představovaly společné prostory.

„Ten poměr se teď výrazně posune směrem ke společným prostorům,“ dodává Vlček.

Reklama

Doporučované