Hlavní obsah

Avokádo místo uhlí. Investoři mění strategii

Foto: Pixabay

Ilustrační fotografie.

Reklama

Odpovědnost za životní prostředí začíná pronikat i k těm nejdravějším a nejcyničtějším investorům. Klienti jsou čím dál více citlivější na problematiku klimatické krize a chtějí, aby se jejich peníze vkládaly do zelených projektů. A investoři jim pomalu vycházejí vstříc.

Článek

Obrat v myšlení přišel velmi rychle: ještě minulý rok se podle agentury Bloomberg o klimatickou změnu zajímaly méně než čtyři z deseti hedgeových fondů. Na přelomu roku se ale udála změna.

Pár dní po začátku nové dekády se investiční společnost BlackRock, která je největším správcem aktiv na světě, nechala slyšet, že o svých investicích bude přemýšlet s ohledem na klimatickou krizi. Chce zavrhnout akcie, které jsou jakkoliv napojeny na uhelný průmysl.

Oznámení firmy BlackRock ovlivnilo i některé hedgeové fondy, které jsou jinak známé nekompromisními stanovisky, pokud jde o absolutní výdělky jejich investic. Idealismus ochrany životního prostředí je dlouho nechával chladnými, situace se však začíná měnit.

Hedgeové fondy

Hedgeový fond (anglicky hedge fund) je speciální investiční fond, který téměř nepodléhá regulaci.

Jde o vysoce rizikovou investici, která může přinést vysoký výnos, ale také vysokou ztrátu. Snaží se o absolutní výnos nezávislý na obecném ekonomickém vývoji a vývoji kapitálových trhů. Jinými slovy, dokáže generovat zisky i v případě, že trhy padají.

Poplatky za správu hedgeového fondu jsou vyšší než u klasického fondu a jejich transparentnost je nižší.

Hedgeové fondy používají různé strategie, jako např. krátký prodej (fond si vypůjčí akcii, kterou prodá a následně ji zpět koupí a vrátí – rozdíl v ceně v případě jejího poklesu je jeho ziskem) či finanční pákový efekt (fond si na nákup aktiv půjčuje prostředky od externích subjektů).

Jsou otevřeny především takzvaným kvalifikovaným investorům.

Zdroj: Wikipedia

Zelená odpovědnost = investice do budoucna

Chris Hohn, zakladatel hedgeového fondu TCI, je jedním z pionýrů zelených investic. Portfolio firem, do kterých jeho fond TCI vložil peníze, tlačí k tomu, aby začaly snižovat svoje emise, nebo čelily následkům. Dokonce požaduje propuštění manažerů, kteří nevedou společnosti k tomu, aby snížily svou uhlíkovou stopu. Hohnova TCI má přitom daleký dosah, fond spravuje aktiva v hodnotě téměř 30 miliard dolarů.

Svůj postoj Hohn podtrhl na každoročním setkání investorů v New Yorku, kde nechal servírovat pouze veganské jídlo. Navrch předal dar ve výši 200 tisíc liber radikálnímu sociálněpolitickému hnutí Extinction Rebellion, jehož cílem je pomocí občanské neposlušnosti a nenásilného odporu zabránit rozpadu klimatu, ztrátě biodiverzity a sociálnímu či ekologickému kolapsu.

Ostatní investoři sice nejsou ve svých krocích tak rázní, ale cestou podobnou té Hohnově se vydávají i další.

Například Davide Serra, vlastník a generální ředitel investiční firmy Algebris spravující 12,5 miliardy dolarů, nechává vypěstovat na 25 tisíc eukalyptů, mangovníků, pomerančovníků, hruškovce přelahodného (avokádo) a papáji obecné v Tanzanii, aby zmírnil uhlíkovou stopu své firmy.

Pařížská investiční společnost Lyxor Asset Management, která spravuje téměř 170 miliard eur (188 miliard dolarů), stahuje své investice z projektů zabývajících se těžbou uhlí. Nazpátek prozatím vybrala ze svých investic asi 350 milionů eur.

Man Group plc, největší veřejně obchodující hedgeový fond, se zase snaží všechny své budovy napájet z obnovitelných zdrojů. Prozatím se mu to podařilo u tří čtvrtin všech kancelářských staveb.

Zástupci největších hedgeových fondů (Millennium Management, Renaissance Technologies, Marshall Wace nebo Bridgewater Associates) agentuře Bloomberg odmítli říci, zda nějakou zelenou strategii aplikují.

Greenwashing by mohl být příčinou nové krize

Se stoupající poptávkou klientů po klimatické odpovědnosti a vstřícnosti investorů se ale také vynořuje hrozba takzvaného „greenwashingu“. Anglický termín zahrnuje pouhé vytváření obrazu ekologické odpovědnosti firem bez opravdové snahy něco změnit. Firmy se tím jen snaží nalákat investory.

Davide Serra, který začal s podporou pěstování stromů, před těmito neupřímnými postoji varoval. „Greenwashing může brzy připomínat krizi způsobenou poskytováním výhodných AAA ratingů pro rizikové hypoteční úvěry,“ varoval na příkladu krize z roku 2008.

Obrat na poli klimatické změny

Posun k zelenějšímu uvažování investorů ale není tak překvapivý – vzhledem k zesilujícímu toku peněz do ekologicky šetrnějších technologií. Jedná se o velmi rychle rostoucí část průmyslu, v níž se očekává stálý přírůstek investic.

„Akcionáři – především aktivističtí akcionáři – mohou klimatickou změnu reálně ovlivnit. Mohou vyvíjet efektivní tlak na společnosti, do kterých investovali,“ řekla Bloombergu Bev Shah, zakladatelka advokátní skupiny City Hive.

Reklama

Doporučované