Hlavní obsah

Avokádo za cenu kaviáru. Trump odpálil mexickou časovanou bombu

Trump vyvolal na Twitteru velké pozdvižení.

 

Reklama

Američané se kvůli Trumpovi obávají zdražení oblíbených produktů z Mexika.

Článek

Americký prezident miluje Twitter. Uživatelé sociálních sítí mu ale nic nedarují a plán šéfa Bílého domu zdanit veškerý dovoz zboží z Mexika vyvolal právě na Twitteru bouřlivé ohlasy (pusťte si video v úvodu článku).

Spor Trumpa s Mexikem o to, kdo zaplatí stavbu protiimigrační zdi, by ale podle ekonomů měl reálné dopady na hospodářství USA.

Nový prezident chce s budováním bariéry začít co nejdřív. Financovat by se ve výsledku měla z mexických peněz, a pokud Mexičané odmítnou, chce Trump uvalit na dovoz veškerého zboží z jihu dvacetiprocentní daň.

„Daň na import mexických produktů do USA není způsob, jak nechat Mexiko zaplatit za zeď. Ve Spojených státech by to ovlivnilo cenu avokáda, praček, televizí i mnohého dalšího, co americké rodiny kupují. Pocítily by to peněženky Američanů a zasáhlo by to ekonomiku země,” uvedl mexický ministr zahraničí Luis Videgaray.

Trump přidává 20% daň na zboží z Mexika...AVOKÁDA jsou novým KAVIÁREM.

S Trumpovými plány nesouhlasí ani řada ekonomů nebo politiků z jeho vlastní strany.

„Jednoduše, jakýkoli návrh na zvýšení ceny piva Corona, tequily nebo margarity je velmi špatný nápad. Mucho (velmi, pozn. red.) smutné,” prohlásil republikánský senátor Lindsey Graham. Dodal, že takhle vysoká daň na dovoz by byla obrovskou bariérou pro ekonomický růst.

Video: První týden Donalda Trumpa ve funkci prezidenta

První týden prezidenta USA Donalda Trumpa.

Reklama

Doporučované