Hlavní obsah

Až 10krát denně na záchodě. Mladá žena boří tabu. Bez obalu říká, jak bolí, když onemocní střeva

Hrdinové mezi námi. Portrét Zuzany Jankajové, která bojuje s chronickým onemocněním střev, a přitom se rozhodla pomáhat ostatním.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zuzaně Jankajové je dnes 27 let. A už téměř polovinu svého života se potýká s vážnou diagnózou – chronickým onemocnění střevní sliznice.

Článek

Nejdřív smlouvala. Byla v šoku. Plakala. Zlobila se.

Zuzaně Jankajové bylo čtrnáct let, když jí lékaři diagnostikovali ulcerózní kolitidu. Vzácný autoimunitní typ zánětu trávící trubice. Postihuje konečník, tlusté střevo. Poškozuje jejich sliznici, působí záněty, vředy. Bolí to. A přináší to do života velké množství omezení.

„Po té diagnóze to byl boj. Ale hlavně můj vnitřní,“ vzpomíná mladá žena. „Trvalo to, řekla bych, tak čtyři pět let. Smíření přišlo zhruba v devatenácti letech. Tehdy jsem si uvědomila, že to jinak nejde. Že musím převzít zodpovědnost a naučit se s nemocí žít, protože tu se mnou bude už napořád.“

Zuzana Jankajová se o své chronické chorobě rozhodla promluvit na kamery Seznamu. Protože si už dávno řekla, že se vlastní handicap pokusí přetavit v něco dobrého. Chtěla nemoci lépe rozumět. A pomoct v tom i ostatním.

Dnes pracuje v jednom z největších center, kde se léčí pacienti se střevními zánětlivými onemocněními. V rámci projektu Nejste v tom sami a linky Sestra v akci pomáhá stejně nemocným pacientům nebo radí jejich příbuzným. Sama totiž díky své nemoci velmi dobře ví, co je trápí.

Silnou výpověď nabízíme v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované