Hlavní obsah

Až 20 tisíc korun. Jeden kraj pokutuje nekázeň po návratu z dovolené přísně

Foto: Shutterstock.com

Tresty za opomenutí či ignorování opatření po návratu ze zahraničí zatím padají jen výjimečně, ovšem jde o tisícové částky. (Ilustrační snímek)

Reklama

Povinnosti po návratu z dovolené se omílají stále: vyplnit příjezdový formulář, dojít si na test, někdy je nutné zůstat v samoizolaci. Pokuty za porušení těchto zásad padají výjimečně. Výjimkou je ovšem Praha.

Článek

Kontrolu dodržování popříjezdových nařízení mají na starosti hygienické stanice. Naprostá většina oslovených uvedla, že pokuty za nedodržení protiepidemických opatření po návratu z dovolené udělila zatím jen párkrát.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Například hygienici ve Středočeském kraji rozdali zatím sedm sankcí v celkové hodnotě 11 500 korun.

„Každý případ se vždy posuzuje individuálně, dle míry nesplnění povinností a dle rizika, případně poškození někoho dalšího, které tím dotyčný mohl způsobit či způsobil,“ vysvětluje Dana Šalamunová, mluvčí středočeské krajské hygienické stanice, že nejsou přesně stanovené částky za jednotlivé přečiny.

„Je to individuální, případ od případu jiné. U porušení samoizolace mohou být různé přitěžující nebo naopak polehčující okolnosti, ale je tam běžná sankce zhruba kolem pěti tisíc korun,“ vysvětluje Jan Pečinka, ředitel krajské hygienické stanice v Kraji Vysočina. Samoizolace je povinná po návratu ze zemí s vyšším rizikem nákazy covidem-19.

Přísná Praha

Mnohem přísněji ale přistupuje ke kontrolám hlavní město. Podle ředitelky místní hygienické stanice Zdeňky Jágrové už během letošního roku uložili sankce za porušení příjezdových opatření v celkové výši 4 124 000 korun.

„Sankce jsou ukládány za porušení povinnosti vyplnit příjezdový formulář, podrobit se testům, eventuálně za porušení karantény, která je stanovena do výsledků vyšetření,“ vysvětluje ředitelka Jágrová s dovětkem, že výše trestů se pohybuje v rozmezí od dvou do 20 tisíc korun.

Oproti tomu třeba hygiena na Vysočině registruje sankce jen v řádech desítek tisíc korun, do této sumy jsou ale započítány i pokuty za nenošení respirátoru nebo roušky.

Moravskoslezská hygiena uložila zatím dvě pravomocné pokuty v rozmezí dvou až pěti tisíc korun. „Tam šlo o úhrnnou pokutu ve společném řízení, kdy se obvinění dopustili více cestovatelských přestupků, například kromě formuláře nešli před odletem nebo po návratu na test a tak. Další řízení probíhají, ale nejsou dosud pravomocně ukončena,“ vysvětluje Aleš Kotrla, mluvčí Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje.

Řada další oslovených hygienických stanic zatím k trestům nesáhla. Jde například o Liberecký kraj, Olomoucký nebo například Jihočeský kraj.

„Nebylo prokázáno porušení tohoto mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví,“ uvedla Jana Chloubová, která v jihočeské krajské hygienické stanici vede správní odbor.

Hygienici ve Zlínském kraji evidují přestupky, že lidé například nedodali testy po pěti dnech od návratu. Zatím je ale nemají zpracované a sečtené.

Proti sankcím od hygieniků mohou lidé podat odpor. Pokud tak učiní, tak se zahajuje přestupkové řízení, kde se může navrhnout například ústní jednání či dokazování. Projednávání jednotlivých sankcí se tak může protáhnout na delší časové období.

Reklama

Doporučované