Hlavní obsah

Až 330 korun za lůžko. Vláda schválila koronavirovou pomoc hotelům

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Hotely v Česku musely kvůli koronaviru zavřít. Vláda jim teď schválila kompenzaci až 330 korun na pokoj a den.

Reklama

Článek

Vláda v pondělí projednala další podporu podnikatelům v cestovním ruchu. Program pojmenovaný „Covid ubytování“ by měl kompenzovat část ztrát provozovatelům ubytovacích zařízení, která musela kvůli vládním krizovým opatřením od 14. března do 24. května zůstat uzavřená. Provozovatelé od státu dostanou 100 až 330 korun na pokoj a noc. Původní návrhy byly až 500 korun, na vládu dnes šel návrh v rozmezí 100 až 400. Státní rozpočet počítá až se čtyřmi miliardami korun.

„Podpora se nevztahuje na Airbnb,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Ubytovatelé mají nárok na státní podporu po dobu 72 dní, pokud měli i v minulých letech období od března do května běžně otevřeno. Sezonní zařízení, která měla v uplynulých svou letech otevřeno v tomto období jen částečně, dostanou poměrnou částku.

Tří- až pětihvězdičkové hotely a nestátní lázeňská zařízení dostanou od Ministerstva pro místní rozvoj 330 korun na pokoj a den, další částky se budou stupňovat podle kvality ubytování, stokorunu dostanou kempy, chatové osady a turistické ubytovny. Kempy dostanou příspěvek pouze na ubytovací objekty, jako jsou chatky či budovy s pokoji.

„Podnikatelé v ubytovacích službách budou pro potřebu dalšího udržení potřebovat spíše přímou dotaci než možnost čerpání úvěrů,“ uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václav Stárek.

Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) nový program neumožňuje kumulaci pouze s kompenzačním bonusem, který se od dotace odpočítává. S ostatními programy ministerstvo souběh umožňuje.

„Vzhledem k tomu, že ve vyčíslené ztrátě vyplývající z analýzy AHR nejsou započítány mzdové náklady, umožňuje program souběh s programem Antivirus,“ uvedla ministryně. Souběh je možný i s programy Covid záruky, -nájemné, -úvěry a -lázně. Součet všech je limitovaný maximální podporou pro podnik ve výši 800 tisíc eur, což je něco málo přes 21 milionů korun.

Na programu s ministerstvem spolupracovala Asociace hotelů a restaurací, která částky vypočítala z průměrných cen ubytování. I přesto kompenzace podle představitelů AHR pokryje jen část ztrát způsobených vládními opatřeními, která měla zabránit šíření koronaviru.

Asociace na konci června provedla anketu mezi 560 provozovateli hotelů, penzionů a restaurací po celém Česku, která podle nich potvrdila význam některých opatření, které se snažili na vládě prosazovat. Například program Antivirus, který podnikatelům pomohl s výplatami, v Praze využilo skoro 90 procent všech oslovených provozovatelů, v ostatních krajích to bylo 78 procent.

Celkem třetina podnikatelů v Praze propustila mezi pěti a 10 procenty zaměstnanců, až polovinu zaěstnanců propustilo 15 procent firem. Mimo Prahu se v hotelích a restauracích propouštělo méně.

Reklama

Doporučované