Hlavní obsah

Kdy na vás přijde řada s vakcínou? Zde nová verze vládní očkovací strategie

Foto: Shutterstock.com

Vakcína proti nemoci covid-19. (Ilustrační foto.)

Reklama

Seznam Zprávy mají k dispozici novou očkovací strategii proti covidu-19, kterou vytvořilo Ministerstvo zdravotnictví až den před Štědrým dnem. V dokumentu je podrobně popsaná organizace a jednotlivé fáze očkování.

Článek

Do Česka v sobotu dorazila první zásilka vakcíny se symbolickými 9750 dávkami, kterými se již od neděle začne očkovat. V průběhu dalších týdnů dorazí už desetitisíce vakcín, kterými se budou očkovat mimo jiné zdravotníci a občané spadající do rizikové skupiny.

Proces očkování a především organizace nebyla do posledních dnů vůbec jistá, vše dosud vycházelo z očkovací strategie, dokumentu o 16 stranách, který schválila dříve vláda. Dokument ale musel být přepracován, protože chyběly podrobnosti, jak si Česko s organizací kolem očkování vůbec poradí.

Dokument, který mají Seznam Zprávy k dispozici, byl do plného znění dopracován až 22. prosince a krajům, krajským organizacím a nemocnicím se zaslal až 23. prosince, tedy tři dny před tím, než se v Česku spustí očkování.

„Ano, mohu potvrdit, že dokument nám byl zaslaný až 23. prosince,“ řekl Seznam Zprávám hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Informaci potvrdil také koordinátor vakcinační strategie Zdeněk Blahuta. „Napsali jsem rychle novou očkovací strategii k 22. prosinci a 23. jsme ji rozeslali,“ řekl Seznam Zprávám Blahuta.

Jaké budou v Česku fáze očkování?

Nový dokument ministerstva počítá s tím, že v Česku proběhnou tři fáze očkování. „Ty se však, v závislosti na dostupnosti vakcín, mohou prolínat,“ stojí v dokumentu.

První fáze bude podle dokumentu trvat od ledna do února, během které by do Česka mělo přijít 357 875 vakcín od společnosti Pfizer.

Problém je však v tom, že látka vyžaduje skladování při minus 70 stupních Celsia a podle ministerstva bude muset očkování probíhat v předem určených 30 centrech napříč Českou republikou. Jednotlivá centra však v dokumentu uvedena nejsou. Aby organizace především zpočátku očkování běžela, musí každý kraj jmenovat jednoho krajského koordinátora očkování.

Dokument také popisuje, kdo spadá do prioritní skupiny a bude očkovaný už začátkem roku. Budou to zdravotníci, občané spadající do rizikové skupiny, praktici, zaměstnanci domovů pro seniory, příslušníci armády, policisté, hasiči a záchranáři.

Nový vládní dokument si projděte zde:

+31

Možnost registrace pro občany

Ministerstvo počítá s tím, že druhá fáze proběhne od března do dubna příštího roku. Během těchto měsíců by do Česka mělo dorazit přes tři miliony vakcín opět od společnosti Pfizer a Moderna. Během jara se budou opět očkovat především zdravotníci a občané z rizikové skupiny.

Souběžně s tím by se měl také rozjet systém pro veřejnost, kam se mohou lidé registrovat na očkování v existujících očkovacích centrech, jejichž počet se díky skladovacím podmínkám oproti lednu 2021 rozšíří.

Na konci druhé fáze ministerstvo počítá s tím, že přijde do Česka také vakcína od společnosti AstraZeneca. „Tato fáze bude ukončena s příchodem vakcíny AstraZeneca, která bude určena pro ordinace praktických lékařů,“ stojí v dokumentu.

Třetí fázi mají na starost praktici

Během května, kdy ministerstvo počítá s velkou dostupností vakcín pro širokou veřejnost, by se očkování měli ujmout hlavně praktičtí lékaři, protože vakcíny mohou skladovat ve svých ordinacích. „Lékaři se tak v této fázi stanou hlavními aktéry pro úspěšnou vakcinaci občanů České republiky,“ píše ministerstvo.

Ve třetí fázi by měly být v Česku dostupné vakcíny společností AstraZeneca, Johnson&Johnson a CureVac a možná také vakcína od výrobce Sanofi.

Ordinace mají za úkol si do května vytvořit rezervační systém a dalším úkolem pro praktiky je znát aktuální stav svých pacientů, aby je nebylo nutné zapojovat do centrálního rezervačního systému. Ministerstvo počítá s tím, že všichni praktici v této fázi zvládnou dohromady naočkovat zhruba 50 tisíc lidí denně.

Reklama

Související témata:

Doporučované