Hlavní obsah

Až 500 lidí v sále. Kulturní život v Česku se pomalu vrací do normálu

Foto: Profimedia.cz

Od 8. června nebude nutné dodržovat rozestupy v kinech a divadlech.

Reklama

Vláda v pondělí oznámila další uvolnění koronavirových opatření. Kulturních, sportovních a dalších akcí se nyní bude moci účastnit až 500 lidí. Někteří pořadatelé na novinku rychle zareagovali.

Článek

Od 8. června začne platit několik nových zásadních uvolnění opatření zavedených kvůli koronaviru. Mimo jiné bude opět navýšen počet účastníků na společenských a kulturních akcích včetně hudebních, filmových a divadelních představení.

Nově bude moci v hledišti být až 500 lidí. Zároveň už také právě v případě koncertních sálů, kin, divadel nebo třeba cirkusů není nutné, aby diváci seděli pouze v každé druhé řadě s rozestupy.

Někteří organizátoři hudebních akcí už vzniklé situace využili po svém. Například festival Rock for People v pondělí oznámil projekt Rock for People HOME. Vybrané kapely budou projíždět celkem 6 měst v karavanu - tzv. live jukeboxu. Účastníci festivalu si pak mohou vybrat písně z repertoáru jednotlivých kapel, které jim pak zahrají.

Akci odstartuje koncert v Praze 15. června. Prvních 5 koncertů bude omezených na 300 účastníků, přičemž cílová stanice bude Hradec Králové, kde se původní festival každoročně koná, a tam bude kapacita navýšena na 500. Každý koncert budou pořadatelé také živě vysílat.

Většina kin otevřela už v květnu v omezeném režimu. Síť multikin Cinestar stále promítá pod platnými hygienickými podmínkami po celé ČR. Druhá největší síť multikin Cinema City však zatím otevřená není a své kinosály podle aktuálních informací neotevře ani po 8. červnu.

Řada divadel už plánuje na období letních prázdnin představení hraná na venkovních scénách. Část divadel však ještě umožní svým divákům zajít na představení „uvnitř“ v červnu a na přerušenou sezonu naváže až na podzim.

Například pražské Divadlo Ungelt se díky uvolnění bezpečnostních opatření se svými vnitřními představeními vrací zpět do svého sálu. „Do našeho sálu se vejde přesně 100 lidí, což by nemělo s danými opatřeními smysl, takže jsme doteď hráli v Divadle Metro. Od 10. června už hrajeme doma,“ okomentoval mluvčí Divadla Ungelt Josef Kubáník. Kromě Divadla Ungelt připravuje pro své venkovní scény bohatý letní program mimo jiné také Divadlo Kalich či Studio Dva.

Kromě kulturních a společenských akcí se rozvolnění týká také například sportovních událostí nebo zoologických zahrad. Od 8. června může na sportovních trénincích a zápasech venku i uvnitř být současně 500 lidí. V případě zoologických zahrad, botanických zahrad, arboret a podobně se kapacita mění na maximálně 250 osob na 1 hektar plochy příslušného zařízení.

Reklama

Související témata:

Doporučované