Hlavní obsah

Až 70 tisíc pacientů si musí hledat nového lékaře. Po stávce skončí desítky praktiků

Večerní zprávy, středa 18. 10. 2017

 

Reklama

Praktičtí lékaři trvalé uzavření svých ordinací už nahlásili krajským úřadům. Končí třeba i v regionech, kde už teď je doktorů nedostatek.

Článek

Kolem šesti tisíc lékařů ve středu zavřelo své ordinace na protest proti tomu, že jsou málo placeni a že jim stát diktuje další nové nevyhovující podmínky.

Jejich akce má však ještě horší dopad – jak Seznam Zprávy zjistily. Desítky z nich už oznámily úřadům, že svoji praxi uzavírají natrvalo a bez náhrady.

Odchod těchto doktorů bude znamenat problémy také pro zhruba 70 tisíc pacientů. Ti si budou muset hledat nového lékaře pro sebe nebo pro své děti.

Problém je o to větší, protože uzavření ordinací hlásí i v regionech, kde už teď je doktorů nedostatek a kde se každý stará až o čtyři tisíce pacientů. Může se tak klidně stát, že lidé budou muset dojíždět za novým praktickým lékařem desítky kilometrů.

„Máme informace o reálném uzavření ordinací na Pardubicku, na Karlovarsku, na Moravě. Bohužel jsou zejména venkovské oblasti, kde ti lékaři chybí,“ potvrdil informace Seznamu doktor Václav Šmatlák, který je také místopředsedou Sdružení praktických lékařů.

Třeba ústecký doktor Michal Hondl zatím svou ordinaci uzavřít neplánuje. „Věřím, že se ministerstvo probere a všimne si, že bez praktiků to zdravotnictví fungovat nemůže,“ prohlásil Hondl.

Reklama

Doporučované