Hlavní obsah

Až budou vakcíny na covid pro děti od 6 let, seženeme je, slibuje ministr Plaga

Foto: vláda.cz

Od screeningu čekáme zmapování situace, kdy se rodiny vrací z dovolených a prázdnin, říká o testech na začátku školního roku ministr Plaga.

Reklama

Plaga pro udržení otevřených škol sází především na testování v prvních dnech po zahájení školního roku.

Článek

První školní den se blíží a ministr školství Robert Plaga apeluje na to, aby bylo co nejvíce lidí do té doby očkováno, a také na rodiče, aby nechali své děti testovat. Podle středečních údajů se nechalo naočkovat 363 528 dětí od 12 do 17 let.

Plaga také plánuje, že až bude vakcína schválená i pro mladší děti, Česko ji co nejdříve využije. Tato očkovací látka se prozatím připravuje.

„Vakcíny pro děti starší šesti let se vyvíjejí. Pokud budou výhledově bezpečné, schválené a prověřené vakcíny i pro mladší děti, i Česká republika se zapojí a tyto vakcíny seženeme,“ slíbil Plaga v rozhovoru pro Lidové noviny ze svěřenských fondů Andreje Babiše.

List také připomíná, že odborníci očkování dětí podporují. „Bude nutné mít vakcínu i pro malé děti, zejména pro rizikové skupiny – zdravotně oslabené. Pokud bychom očkovali jenom dospělé, hrozí, že virus bude hledat imunitně naivní jedince, a to neočkované děti,“ uvedl dříve pro Lidové noviny šéf České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Plaga pro udržení otevřených škol sází především na testování v prvních dnech po zahájení školního roku. A apeluje na rodiče, aby testování neodmítali.

„Od screeningu čekáme zmapování situace, kdy se rodiny vrací z dovolených a prázdnin. Už po prvním kole testování bude ministerstvo zdravotnictví vyhodnocovat situaci a podle záchytu nastavovat podzimní scénáře. Testování bude pokračovat v případě, že bude pozitivních více než 25 případů na sto tisíc provedených testů. Cestou, jak se v této školské sezoně vypořádat s covidem, je očkování. Přes půl milionu lidí ve starších věkových kategoriích ale není proočkováno. Přitom zrovna oni při případné podzimní vlně mohou být v ohrožení,“ uvedl ve zmiňovaném rozhovoru ministr.

Reklama

Doporučované