Hlavní obsah

Až čtyři miliardy a 2 000 nových pracovních míst do digitalizace ve Volkswagenu. Víc lidí automobilka ale propustí

Volkswagen investuje do digitalizace až čtyři miliardy eur.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Německá automobilka Volkswagen do roku 2023 investuje v rámci své hlavní značky až čtyři miliardy eur (téměř 103 miliard Kč) do digitalizace – především administrativy, ale i výroby. Kvůli digitalizaci také vytvoří nejméně 2 000 pracovních míst. Automobilka to uvedla v dnes zveřejněné cestovní mapě pro digitalizaci.

Článek

Firma se ale chystá i šetřit. Zaniknout by mělo zhruba 4 000 pracovních pozic, zvláště v administrativě. Propouštět ale kmenová značka VW do roku 2029 nehodlá. Pouze znovu neobsadí pracovní místa zaměstnanců, kteří odejdou do starobního důchodu. To byla zásadní podmínka souhlasu s digitalizací ze strany německých odborů, uvedla agentura DPA.

Volkswagenu v dubnu meziročně klesl odbyt o 6,6 procenta na 866 400 vozů, hlavně kvůli slabší poptávce v Číně. Tempo poklesu tak zrychlilo z březnových 4,3 procenta.

Jeho česká dceřiná společnost Škoda Auto oznámila, že v dubnu dodala zákazníkům 95 900 vozů, což je o 10,5 procenta méně než před rokem. I Škoda pokles zdůvodnila především současnou situací na čínském trhu.

Reklama

Doporučované