Hlavní obsah

Utečte před ohněm, vyzvala vláda statisíce lidí. Austrálie sčítá škody obřích požárů

Foto: Profimedia.cz

Ničivé požáry sužují Austrálii už od září.

Reklama

Australské požáry vykazují den ode dne smutnější bilanci. Neobvykle ničivý oheň už od září spálil přes deset milionů hektarů půdy. Na svědomí má životy nejméně 27 lidí a okolo půl miliardy zvířat. Podle některých odborníků se však do smutných statistik nepočítá hmyz, netopýři a obojživelníci. Toto už tak těžce uvěřitelné číslo by tedy podle odhadů mohlo být až dvojnásobné.

Článek

Australská vláda vyzvala bezmála čtvrt milionu obyvatel k evakuaci před požáry, jejichž nebezpečí umocňuje nová vlna veder spojená se silným větrem. Kvůli očekávanému zhoršení situace byla povolána armáda.

„Konec krize a této katastrofy je stále hodně daleko,“ prohlásil Morrison. Podle premiérky Nového Jižního Walesu Gladys Berejiklianové bude až v sobotu ráno jasné, jak velké škody nyní oheň napáchal.

Úřady poslaly 240 000 obyvatelům ve státě Viktorie SMS zprávy s výzvou k evakuaci. Další lidé se mají přesunout do bezpečí ve státech Nový Jižní Wales a Jižní Austrálie, úřady však v tomto případě nesdělily, kolika osob se bude evakuace týkat.

Internet se mezitím plní obrázky zachraňovaných koalů a informacemi o tom, že do Austrálie před pár dny konečně přišel vytoužený déšť. Ten však kontinentu přinesl jen krátkodobou úlevu, teploty mají podle meteorologů v dohledné době opět růst. Svět se tak seznamuje se stále smutnějšími čísly.

Podle stanice BBC si australské požáry vyžádaly již 27 lidských životů, 4 z nich patřily zasahujícím hasičům. Oheň už spálil více než 10,3 milionu hektarů půdy, což je téměř o čtvrtinu více, než je rozloha České republiky.

Až miliarda uhynulých zvířat

Hrozivá čísla se objevují především ve spojitosti s uhynulými zvířaty. Světová média doposud mluvila o 480 milionech mrtvých živočichů, experti ale nyní podle serveru Vox přišli s dvojnásobným číslem – jednou miliardou. Vysvětlují to tím, že vědci doposud počítali pouze s uhynulými savci, ptáky a plazy. Do souhrnu ale nezahrnovali hmyz, netopýry a obojživelníky. Podle několika vědců ze Světového fondu na ochranu přírody by tedy odhad jedné miliardy uhynulých živočichů měl být přesnější.

Ve státě Nový Jižní Wales uhynula už zhruba třetina tamní populace koalů. V číslech jde přibližně o 8 400 tvorů. Australské úřady navíc budou muset zastřelit deset tisíc divokých velbloudů – početná stáda totiž při hledání potravy a vody ohrožují místní obyvatele.

Se záchranou a ošetřením zraněných zvířat pomáhají v Austrálii veterináři ze zvířecích nemocnic. Pomoc se ale začíná dostávat ze všech koutů světa – lidé se například sdružují ve facebookové skupině, skrze kterou si vyměňují tipy, jak ušít ochranné vaky pro zachráněné tvory. Ty pak posílají přímo do postižených oblastí. Na dálku si také mohou adoptovat zraněné koaly, a finančně tak přispět na jejich záchranu.

Australský premiér Scott Morrison, který nedávno čelil výtkám kvůli odjezdu na dovolenou v době, kdy vlna veder a požáry v Austrálii vrcholily, slíbil na boj s ohni vyčlenit v přepočtu 31,5 miliardy korun. Tuto vládní pomoc hodlá v příštích dvou letech investovat do obnovy budov a infrastruktury.

Pomůže i pražský magistrát a zoo

Finanční pomoc neváhá dodat ani Česká republika – do Austrálie pošle na zmírnění dopadů ničivých požárů dva miliony korun. O zaslání peněz rozhodl ve čtvrtek ministr zahraničí Tomáš Petříček. Dalších 876 tisíc korun na pomoc při záchraně divokých zvířat věnuje pražská zoologická zahrada, pražský radní magistrát přidá 160 tisíc korun.

S požáry v Novém Jižním Walesu, kde je situace nejhorší, pomáhá bojovat nejméně 72 tisíc dobrovolných hasičů. Všem z nich, kteří zasahují déle než deset dní, australský premiér slíbil příspěvek ve výši sto tisíc korun. Do postižené oblasti se vydaly pomoci i stovky amerických hasičů. Australané je na letišti po jejich příletu přivítali bouřlivým potleskem.

Situace v Austrálii zůstává nadále vážná. Následkem požárů se do ovzduší dostalo už 400 milionů tun oxidu uhličitého, podle serveru Vox se dýchání vzduchu v Sydney za den vyrovná vykouření celkem 37 cigaret. Podle americké zpravodajské stanice CNN tak kvalita vzduchu v prosinci jedenáctkrát překonala nebezpečnou úroveň.

Napříč Austrálií nadále hoří nejméně 170 požárů. Jen ve státě Nový Jižní Wales se zatím hasičům nepodařilo dostat pod kontrolu 53 z nich. Podle australského meteorologického úřadu bylo na kontinentu v loňském roce největší teplo a sucho od počátku měření v roce 1910. Australská vláda ve čtvrtek vyzvala k evakuaci čtvrt milionu lidí ze státu Victoria. Oheň za sebou vedle vysokého počtu obětí na lidských i zvířecích životech nechal i nejméně dva tisíce zničených obydlí.

Reklama

Doporučované