Hlavní obsah

Až podezřele málo nakažených. Proč může Afrika nastartovat pandemii?

Foto: Profimedia.cz

Afričtí lékaři mnohdy pracují ve velmi skromných podmínkách.

Reklama

Jestli někde, tak v Africe. Jestli někdy, tak brzy. Odborníci a lékaři se vesměs shodují, že pokud koronavirová nákaza způsobí pandemii, druhým postiženým kontinentem bude po Asii Afrika.

Článek

Africe se nákaza dlouhou dobu vyhýbala. Alespoň oficiálně. První zprávy o možném výskytu onemocnění se nicméně objevovaly už v průběhu ledna, kdy byl na koronavirus testován například člověk na území Pobřeží slonoviny.

Po sérii poplašných zpráv přišlo v pátek první oficiální potvrzení, že se koronavirus vyskytuje také na africkém kontinentu, konkrétně v Egyptě. Pacient je podle katarské Al-Džazíry „ze zahraničí“.

V Africe přitom dlouhodobě žijí a pracují nejméně dva miliony Číňanů, píše Deutsche Welle. Myšlenka, že byla Afrika vedle Jižní Ameriky a Antarktidy proti koronaviru doposud opravdu imunní, je tak přinejmenším odvážná.

„Pokud se virus dostane do Afriky, může se rapidně a nepozorovaně rozšířit. Zdravotnické systémy v mnoha tamních regionech jsou příliš slabé na to, aby si s tím poradily,“ napsal ještě před prvním potvrzeným případem vědecký časopis Nature.

Kritický nedostatek laboratoří

Odpověď na otázku, proč hlásí Afrika nakažené až tak „pozdě“, je velmi jednoduchá. Na kontinentu dlouhou dobu nebyla odborná zařízení, kde by se dal virus diagnostikovat.

Ještě předminulý týden dokázaly koronavirus odhalit v laboratořích jen dva africké státy – Senegal a Jihoafrická republika. Situace se ale zlepšila, když se lékařské týmy z celé Afriky sjely do Senegalu, kde se učily, jak koronavirus odhalit.

Šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom na Twitteru píli afrických států ocenil.

V současnosti už umí nemoc odhalit 19 afrických států včetně Nigérie nebo Keni. Přístup obyvatel k lékařské péči a její kvalita, to jsou nadále problematické faktory.

„Nemůžeme s jistotou říci, zda máme případy koronaviru. Možná zde takové případy byly a my jsme si jich nevšimli,“ sdělil minulý týden pro Deutsche Welle keňský vědec Isaac Ngere.

Křehká třináctka

Světová zdravotnická organizace (WHO) sestavila seznam třinácti afrických zemí, které mají nejtěsnější vazby na Čínu, a tudíž mají při potírání koronavirové epidemie prioritu. Patří mezi ně Alžírsko, Angola, Pobřeží slonoviny, Demokratická republika Kongo, Etiopie, Ghana, Keňa, Mauricius, Nigérie, Jihoafrická republika, Tanzanie, Uganda a Zambie.

WHO poslala do osmi z těchto zemí své experty, aby pomáhali s organizací preventivních opatření. Všechny země s prioritou instalovaly na letištích a v některých přístavech screening, který má pomoci eliminovat hrozbu pandemie. Africké země pak po vzoru ostatních států zavedly povinnou karanténu.

„Ať už jste z Číny, jste čínský diplomat, nebo jste z Nigérie a máte v pasu údaje o tom, že jste v posledních čtrnácti dnech navštívil Čínu, v případě, že překročíte naše hranice, umístíme vás do karantény,“ řekl pro Deutsche Welle doktor Mohamed Alex Vandy, který pracuje ve zdravotnickém zařízení v Sierra Leoně.

Mysteriózní imunita

Podle některých lidí je Afrika proti koronaviru odolnější díky horkému podnebí. Chřipce, která se s koronavirem často srovnává, se daří převážně v zimním období.

Teorie o tom, že na koronavir jsou Afričané zkrátka imunní, se podle vědců nezakládají na pravdě. „To je nesmysl. Pro to neexistuje žádný důkaz. Jsou to lživé novinky, lživé fakty,“ řekl pro Deutsche Welle infekční specialista Paul Hunter.

Reklama

Doporučované