Hlavní obsah

Až přijdou Číňané. Tchaj-wan cvičí civilisty, aby odolali invazi drtivé přesily

Foto: Profimedia.cz

Tchajwanský voják během simulace, která má ozbrojené síly připravovat na případnou čínskou invazi.

Reklama

Tchaj-wan připravil pro veřejnost workshopy, ve kterých obyvatele učí základy první pomoci. Mají je připravit na to, aby byli schopni pomoci ozbrojeným silám v případě útoku ze strany Číny.

Článek

Peking dnes čím dál hlasitěji artikuluje svůj nárok na Tchaj-wan jako na odtrženou provincii a svůj závazek sjednocení, ke kterému má jednoho dne dojít, i kdyby k tomu bylo zapotřebí násilí. Tchajwanští obyvatelé žijí pod hrozbou čínské invaze den za dnem. Nebezpečí narůstá a experti tvrdí, že veřejnost není připravená.

Analytici se domnívají, že Čína je dnes blíže schopnosti napadnout Tchaj-wan, než byla po celá desetiletí. O potenciální povaze a načasování jakéhokoliv konfliktu se živě diskutuje. Stejně jako o zapojení dalších zemí na podporu Tchaj-wanu. Čínská vojenská modernizace a výrazný nárůst agresivních a zastrašujících činů v posledních 18 měsících vzbuzuje obavy ohledně toho, zda by se Tchaj-wan dokázal ubránit.

„Máme asi 160 tisíc lidí v uniformách, kteří čelí armádě, která nyní tvrdí, že má 2 miliony vojáků,“ uvedl pro The Guardian Enoch Wu, bývalý tchajwanský bankéř, voják speciálních jednotek a zakladatel Forward Alliance, která usiluje o větší povědomí v otázkách obrany a národní bezpečnosti.

„V misi mají důležitou roli, ale potřebujeme, aby za nimi byla vícevrstevnatá zásahová jednotka, která by opravdu mohla zajistit, aby naše obrana byla co nejsilnější a dokázala zabránit vojenské akci,“ řekl Wu.

Wu, jehož vliv ve vládnoucí Demokratické progresivní straně posiluje, dal vzniknout pilotnímu výcviku odolnosti civilistů. Dosud se uskutečnily dva workshopy vedené aliancí Forward, které hostily dohromady okolo 120 účastníků.

Civilisté se v nich učili o situačním povědomí a osobním bezpečí. O svých zkušenostech z bojiště a krizových situací se s nimi podělili profesionální vojáci, záchranáři nebo humanitární pracovníci. Po základním workshopu první pomoci následovala simulace hromadných nehod, na které si účastníci mohli nové dovednosti vyzkoušet.

Wu se domnívá, že pokud dojde k invazi, záchranné jednotky budou zahlcené. Odolná společnost s klíčovými základy první pomoci a nouzovými dovednostmi tak může podle něj znamenat rozdíl mezi životem a smrtí.

„Kromě našich profesionálních záchranářů potřebujeme také populaci, která bude na základní úrovni připravená a schopná pomáhat sobě navzájem a svým komunitám a která se nerozpadne po prvním nárazu,“ uvedl Wu. „To je kritické v každé mimořádné situaci, zvláště pak ve válce,“ dodal Wu.

Zmínil, že workshopy neslouží jako příprava pouze na vojenský útok. Naučené dovednosti se mohou lidem hodit i v dalších krizových situacích. Například při zemětřeseních, průmyslových nehodách nebo tajfunech. Na vojenský konflikt se ale místní obyvatelé soustředí nejvíce.

Reklama

Související témata:

Doporučované