Hlavní obsah

Co se bude dít, až pustí Kajínka? Sedm let bude pod dozorem

Prezident Zeman udělí milost Jiřímu Kajínkovi.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Vysvětlit lidem tuhle milost bude těžké, říká ministr vnitra Milan Chovanec. I další politici reagují na prezidentův krok.

Článek

Na dodržování sedmileté podmínky, která má být součástí milosti prezidenta Miloše Zemana pro doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, by dohlížel Krajský soud v Plzni. Vyplývá to z trestního řádu.

Prezident ve čtvrtek oznámil, že Kajínkovi udělí milost ve druhé polovině května. Nejznámější český vězeň strávil za mřížemi 23 let.

„U pana Kajínka, abych reagoval na některé obavy, že se bude mstít po svém propuštění z vězení, bude jako součást té milosti sedmiletá lhůta, to znamená sedmiletá podmínka," řekl prezident v TV Barrandov. Během podmínky se Kajínek nesmí dopustit trestné činnosti.

Z trestního řádu vyplývá, že pokud byl „trest nebo jeho zbytek při udělení milosti prominut jen pod stanovenými podmínkami, plnění podmínek a převýchovu odsouzeného sleduje soud, který ve věci rozhodoval v prvním stupni". Na to, jestli Kajínek podmínku dodržuje, by tedy dohlížel Krajský soud v Plzni, který mu v roce 1998 uložil doživotní trest.

Jiří Kajínek - nejznámější český vězeň.Video: Kamila Bejlková

Plzeňský soud odsoudil Kajínka za to, že v roce 1993 zastřelil v serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Druhý bodyguard útok přežil. Kajínek se proslavil svým útěkem z nejstřeženějšího českého vězení v Mírově.

Chovanec: Vysvětlit to lidem bude těžké

Političtí představitelé v souvislosti s rozhodnutím prezidenta Miloše Zemana omilostnit doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka zmiňují především předchozí slib hlavy státu, že jeho milosti se budou týkat jen omezeného okruhu humanitárních případů. Slovo prezidenta nemůže být hadr, napsal ČTK předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík. Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová hovoří o politickém dnu, místopředseda ODS Martin Kupka považuje Zemana za stále méně důvěryhodného. Podle místopředsedy ČSSD Milana Chovance bude obtížné tento krok veřejnosti vysvětlit.

Zeman porušil svůj slib

Pravomoc provádět řízení o milostech převedl Zeman po svém nástupu do funkce na ministra spravedlnosti, rozhodnutí vyšlo i ve sbírce zákonů. To však podle ministerstva není překážkou pro to, aby o udělení milosti rozhodl prezident sám. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) považuje Zemanovo rozhodnutí za „akt milosrdenství". "Můžeme s tím souhlasit, nebo nesouhlasit, ale milosrdenství je vlastně spíš dobrá věc," řekl ve čtvrtek.

Pravomoc odpouštět a zmírňovat tresty uložené soudem dává prezidentovi ústava. Zeman dříve několikrát řekl, že milosti udělovat nebude s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. Milostí dal prezident zatím sedm, žádná z nich se netýkala násilného trestného činu.

Reklama

Doporučované