Hlavní obsah

Tisíce nakažených v Česku: Co bude dál? Rozhodne se ve středu, řekl Hamáček

Matematický model, který v březnu přinesl bývalý ředitel České pojišťovny Pavel Řehák, byl prvním, který jsme u nás na vnitru viděli, vzpomíná Jan Hamáček.

Reklama

Pokud ani příští týden razantní nárůst nových případů covid-19 neustane a křivka se nezačne otáčet, měli bychom se začít chystat na lockdown, míní vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Článek

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček, jenž stojí v čele Ústředního krizového štábu, se nebojí, že by chystaná polní nemocnice pro 500 pacientů v pražských Letňanech trpěla nedostatkem personálu. Vojenské zdravotníky mohou podle něj případně doplnit i zahraniční týmy.

„Teď budeme posílat oficiální žádost v rámci programu civilní ochrany Evropské unie,“ říká v aktuálním rozhovoru pro Seznam Zprávy. Kromě jiného načrtává i krajní situaci, kdyby Česko muselo kvůli neustupující epidemii covid-19 přistoupit i k celostátní karanténě. Pravda o účinnosti dosavadních opatření se podle něj ukáže příští týden.

Když jsme se spolu bavili přesně před pěti týdny, 12. září, mělo Česko kolem 1500 případů a vy jste tehdy věřil, že exponenciální růst u nás nenastane a naše země nenajede na izraelský scénář s tisícovkami pozitivně testovaných. Teď už je jasné, že Izrael kopírujeme. Není chyba v tom, že se celou tu dobu vláda zdráhá prudce „sešlápnout brzdu“ a pozvolné brždění není zatím moc účinné?

To je legitimní otázka, ale primárně má být položena odborníkům. Těžko můžete chtít po laikovi, aby řekl, co je ten správný protiepidemický přístup. Já jsem se vždycky snažil v té odborné rovině dát na ty, kteří tuto problematiku mají jako hlavní náplň práce. Dali jsme na názor expertů a stále dáváme.

Izrael vyhlásil 18. září celostátní lockdown, potom počty nakažených ještě pět dnů stoupaly, až na 11 316 případů, následoval pokles a teď už mají denně „jen“ kolem 1700 pozitivních. My jsme se v pátek dostali na rekordních 11 105 případů a ministr Prymula mluví o tom, že to může klidně ještě dva týdny růst. Pro vás to není strašidelné?

Ze všech dostupných údajů se ukazuje, že až tuto středu nastal nějaký zásadní posun v chování lidí. Vycházím z dat, která jsou dostupna od Googlu, třeba z Google Maps a dalších, z hlediska pohybu, a teprve od středy je tam vidět rapidní pokles. Z toho lze vyčíst, že ta první opatření skutečně asi nebyla tak efektivní, ale zároveň je tady už vidět změna. Takže od té středy by to ještě nějakých 7 či 8 dnů mělo růst a potom by se to již mělo otočit.

Řada expertů se domnívá, že se celostátnímu lockdownu se striktně omezeným pohybem nakonec stejně nevyhneme. Kdy podle vás bude ten rozhodný den, kdy vláda řekne, zda je to nutné?

My jsme se dohodli, že první vyhodnocení bude nadcházející středu. To se podíváme na ta čísla a Ministerstvo zdravotnictví by mělo říct, zda to takto stačí, nebo je třeba dělat nějaké další úpravy. Ale nemluvím už o lockdownu, bavíme se jen o vyhodnocování.

Pokud se mě ptáte na lockdown, tak nemohu vyloučit, že se mu nevyhneme. Pro mě osobně by tím důvodem bylo, kdybychom ani po těch 7 až 8 dnech od středy, tedy někdy v průběhu příštího týdne, žádnou otočku neviděli a dále to razantně rostlo.

Přišli, ale nebylo jim nasloucháno

V nové knize Pandemie, kterou napsali novináři Vojtěch Gibiš a Michal Kubal, je popsán příběh o tom, jak za vámi a potom za premiérem Babišem přišel v březnu se svou excelovou tabulkou bývalý ředitel České pojišťovny Pavel Řehák. Právě on vás svým matematickým modelem měl tehdy vyburcovat k ráznému činu. To opravdu musí přijít někdo zvenčí, z ulice, aby vláda začala rozhodně konat?

Teď je z toho určitě velký hit a bude se to zkoumat. Já Pavla Řeháka znám dlouho a on se na mě tehdy obrátil jako na člověka, kterého v té vládě jako jediného zná. A ty své výsledky mi tehdy prezentoval. Mohu k tomu říct jen tolik, že u nás na Ministerstvu vnitra jsme do té doby žádný matematický model k dispozici neměli, protože to ani není náplň naší práce. Jak to bylo na zdravotnictví, to se přiznám, že nevím, ale pro nás na vnitru to byl první model a velmi závažný, na základě kterého jsme začali pracovat. To je pravda.

Pan premiér Babiš se teď zlobí, že v létě prý nikdo nepřišel, nebo přišel pozdě. Není to absurdní, když čeká, až zase přijde pan Řehák se svou excelovou tabulkou?

Já myslím, že nějací lidé přišli, koncem léta. Akorát jim nebylo úplně nasloucháno.

Žádáme o zahraniční lékařské týmy

Zkusme se podívat na ryzí aktuality. Teď má armáda začít stavět záložní polní nemocnici pro 500 pacientů na výstavišti v pražských Letňanech. Uvažuje se i o další podobné v Brně. Ukazuje se ale, že už bude těžké pro ně najít potřebný personál, který by doplnil vojenské zdravotníky. Civilní nemocnice hlásí, že žádné volné lidi pro tento projekt nemají. Má to tedy vůbec smysl stavět? Aby ty haly z hlediska personálu nakonec nezely prázdnotou.

Bez personálu určitě nebudou. Ministerstvo zdravotnictví to řeší a nepochybně vyřeší. Ten solidní základ tvoří vojáci a ten zbytek dodá Ministerstvo zdravotnictví, popřípadě zkusíme využít zahraniční pomoc, o kterou už žádáme.

Myslíte třeba naše lékaře a sestry, kteří působí v cizině a byli osloveni, aby se vrátili vypomoci vlasti?

Ne, měl jsem teď na mysli něco jiného. My budeme posílat oficiální žádost v rámci programu civilní ochrany Evropské unie. A tam žádáme i o lékařské týmy. Už proběhla notifikace.

Sledoval jste včera televizní projev Miloše Zemana k národu?

Sledoval.

Pan prezident mluvil mimo jiné i o tom, že by policisté měli začít razantněji vymáhat nošení roušek. Budou tedy z hlediska pokut nějak přitvrzovat, nebo to zůstane stále hlavně na domluvě?

Policie pracuje velmi intenzivně a snaží se tu situaci řešit. Zjištěných přestupků je kolem 200 denně, přičemž kontrol je několik tisíc. V drtivé většině se to zatím stále řeší domluvou a já bych to určitě nechal na policistech a jejich vlastním uvážení. Nemá smysl jim dávat nějaké detailní pokyny a sazebníky pokut. Oni jsou dost zkušení na to, aby dokázali posoudit, zda si někdo jen roušku zapomněl nasadit, nebo jde o nějakého notorického popírače. Oni už mají tu místní znalost a vědí. Pokud si z toho někdo dělá legraci, tak tam je ta pokuta jistě namístě. Ale nemá smysl se na ty lidi hned vrhat s desetitisícovou pokutou. To by tu situaci určitě nevyřešilo.

Vám podřízený hasičský sbor má teď na starost projekt náhradního bydlení v hotelích, například pro lidi, kteří by mohli opustit přetížené nemocnice, ale nemohou se vrátit domů. Jak se to vyvíjí? Už jsou v jednotlivých krajích vhodné hotely vybrány?

To, co říkáte, už je hotové, hotely jsou vytipované. Teď tam probíhají průběžně i prohlídky z hlediska biologické ochrany, aby se tam případně vytvořily nějaké oddělené zóny. A já bych byl rád, aby minimálně v těch krajích, kde jsou největší problémy, kde je největší tlak na nemocnice, byly už příští týden hotelové kapacity připraveny. A je to tak, že by v každém kraji měl zatím být jeden „covidový“ a jeden „necovidový“ hotel.

Reklama

Související témata:

Doporučované