Hlavní obsah

Tip na výlet: Rozhledna Babí lom u Lelekovic

Foto: Profimedia.cz

Rozhledna Babí lom, Lelekovice.

Reklama

Vydejte se na vyhlídku do jedinečné lokality tvořené z pozoruhodných mozaiek na krásném skalnatém podloží. Letní tip od Silvie Friedmannové, moderátorky Byznysu.

Článek

Když budete v Brně, je to už jen kousek do Lelekovic, menší obce ležící na sever od jihomoravské metropole. A když budete v Lelekovicích, kousek je to na Babí lom. K volně přístupné, patnáct metrů vysoké rozhledně na skalnatém podloží se dostanete po červené značce. Samozřejmě do kopce, ale zvládnou to i děti.

Vrcholky Pálavy byste měli vidět téměř s jistotou. A když budete mít štěstí, tak i vrcholky Alp.

Pokud máte rádi architekturu, v obci pod ní vyrostlo poslední dobou několik architektonicky povedených rodinných domů.

Ale vyhlídka není všechno, jelikož Babí lom je oblast, která chrání zachovalé geomorfologicky i geologicky jedinečné a pozoruhodné lokality skalních útvarů.

Spatříte zde překrásné mozaiky lesních společenstev - jako třeba borovice lesní či dubu zimního s příměsí dalších dřevin, jako jsou javor, lípa a habr.

Babí lom, Lelekovice

Rozhledna Babí lom vám zajistí krásný výhled na Brno. Vznikla v roce 1961 na přání lelekovického rodáka MUDr. Rudolfa Albrechta. Výška rozhledny je 15 metrů a kromě Brna uvidíte také Českomoravskou vrchovinu a oblast Moravského krasu. Na rozhlednu se dostanete kdykoliv a výstup není zpoplatněn.

Nejbližší parkoviště: Parkoviště u nádraží

Nejbližší zastávka autobusu: Lelekovice, náves

A kdybyste chtěli ty nejmenší něco naučit o tom, jak vypadá každodenní činnost lesníků, tak neváhejte a vezměte je na Lesnickou naučnou stezku Babí lom.

Průvodcem je mravenec Lesík, který vysvětluje, jakým způsobem je potřeba starat se o lesní porosty, jak budovat lesní cesty či jak vyznačovat těžbu dřeva.

Reklama

Doporučované